Salafija

Salafija

Saturday 14 February 2015

Apie neatsakingą termino “šeichas“ vartojimą


Dažnai tenka tapti liudininkais to, kaip dažnai vartojamas terminas „šeichas“ ir reikalas pakrypsta iki tokio lygio, jog šiuo terminu įvardija kiekvieną atsakingą musulmoną. Dažniausiai tenka susidurti su tuo, jog „šeichu“ vadina tuos asmenis, kuriuos netgi sunku įvardinti „siekiančiais žinių“(talibul-ilm). Kai kurie tai daro norėdami pajuokauti, kiti nesupranta šio žodžio reikšmės, kiti apskritai vadina konkretų žmogų tam kad jį pareklamuotų ir neišmanančių musulmonų akyse pristatyto jį šeichu. O dar yra tokių, kuriems taip pavadintas žmogus, jiems patiems asmeniškai yra „šeichas“. Jeigu jau taip dėstoma, tai išeina, jog teisingai elgiasi skirtingos pasiklydusios grupuotės, savo lyderius vadinančius „šeichais“ ir „mokslininkais“ ir atsakydami į tai, jie sako: „Jeigu tau (tavo požiūriu) jis nėra toks, tai mums- jis yra mokslininkas.“ Nejaugi nuostatos islame ir laipsniai yra tokie skirtingi, jog kiekviena grupė ir nuomonė, turi teisę savarankiškai išsirinkti sau šeichus ir mokslininkus?

Imamas Badrudin al Aini رحمه الله pasakė: „Yra žinoma, jog žodis „šeichas“ turi dvi prasmes: žodinį ir terminologinį. Žodine prasme „šeichas“ reiškia: sulaukusį senatvės. O pagal šariją, žodis “šeichas” reiškia: tą, kuris yra nusipelnęs (užsitarnavęs) tiek, kad gali turėti savo mokinius.“ (žr.Ar Rad al Jafyr 264).
Dėl nežinojimo ir dėl to, kad žodis vartojamas ne pagal šarijos paskirtį, sukeliamos pavojingos pasekmės.

Paklausė šeicho Usaimyno رحمه الله: „Ar yra teisinga vadinti bet kokį žmogų šeichu?“
Šeichas Usaimynas رحمه الله atsakė: “Žodis „šeichas“ arabų kalboje nevartojamas kita prasme nei įvardijant pagyvenusio amžiaus žmogų arba tą, kuris yra įtakingas dėka savo žinių ar nuosavybės. Šis žodis netaikomas jauniems žmonėms. Visgi mūsų dienomis, šiuo žodžiu vadina netgi neišmanėlį, kuris nieko nežino! Ir aš manau, jog taip daryti negalima. Jeigu tu pavadinsi bet kokį žmogų šeichu, ir  jeigu jis pasirodys esantis neišmanėlis ir neturintis žinių, tai žmonės dėl jo gali paklysti, manydami, jog jis yra tas, kuris išmano, to pasekmėj pradės imti iš jo fatvas ir tai atneš didelę žalą! Daugelis žmonių, prašau Allah تعالى  vesti juos ir mus tiesiu keliu, išleidžia fatvas (t.y islamiškus verdiktus) neturėdami žinių, nes jie mano jog sakyti „aš nežinau“ , jiems yra nepritinkama. Iš tikrujų žodis „aš nežinau“- yra žmogaus tobulumas. Visgi žmogaus širdis myli garbę, išskyrus tuos, kuriems Allah تعالى  suteikė savo Malonę. Remdamasis tuo, ką pasakiau, aš galvoju, jog vartoti žodį „šeichas“ yra netinkama. Išskyrus tik tada, kai yra kalbama apie tuos, kurie nusipelnė šio žodžio  dėl savo amžiaus arba dėl savo užimamos  garbingos vietos visuomenėje arba dėl savo žinių.
Taip pat, kai kurie žmonės vartoja žodį „imamas“ kalbėdami apie daugumą tų, kurie turi žinių, netgi jeigu tas mokytojas, buvo iš tarpo aklųjų mėgdžiotojų (mukalid). Šito taip pat nereikia daryti!“ (žr. Likjat Bab al maftul nr. 117)


salaf-forum.com

No comments:

Post a Comment