Salafija

Salafija

Wednesday 11 March 2015

Ar Dievui reikia sūnaus?







Visagalis Dievas, Allah تعالى , gale suros ''Marija'' sako:



وَقَالُواْ ٱتَّخَذَ ٱلرَّحۡمَـٰنُ وَلَدً۬ا (٨٨) لَّقَدۡ جِئۡتُمۡ شَيۡـًٔا إِدًّ۬ا (٨٩)



‘’ Ir jie sako: 'Visagalis Allah susilaukė savo sūnaus’.
Be abejo, jūs padarėte netikusį ir nepagrįstą tvirtinimą.’’
(Sura Marija, 19:88,89; Koranas)

Tai yra toks netikęs tvirtinimas, kad:



تَڪَادُ ٱلسَّمَـٰوَٲتُ يَتَفَطَّرۡنَ مِنۡهُ وَتَنشَقُّ ٱلۡأَرۡضُ وَتَخِرُّ ٱلۡجِبَالُ هَدًّا (٩٠) أَن دَعَوۡاْ لِلرَّحۡمَـٰنِ وَلَدً۬ا (٩١) وَمَا يَنۢبَغِى لِلرَّحۡمَـٰنِ أَن يَتَّخِذَ وَلَدًا (٩٢) إِن ڪُلُّ مَن فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ إِلَّآ ءَاتِى ٱلرَّحۡمَـٰنِ عَبۡدً۬ا (٩٣)


‘’ Ant tokių dangus norėtų susprogti, ir žemė skilti pusiau , ir kalnai sutrupėti ; nes jie priskyrė Visagaliui  sūnų! Tai nepridera Šlovingąjam  Dievui turėti (susilaukti) sūnaus. Tai nėra nieko nei Žemėje, nei Danguje ,kas nebūtų Dievui kaip tarnas.’’ 
(Sura Marija, 19:90-93; Koranas)

Allah تعالى paneigia tvirtinimą tiems, kurie priskiria tokią neteisingą išvadą Jam. Visas egzistavimas priklauso Jam عَزَّوَجَلَّ, todėl kad Jis yra visko Kūrėjas, ir dėl to Jis عَزَّوَجَلَّ neturi sūnaus ar partnerio savo dievybėje.

Visagalis Allah suroje'' Al-An’am'' sako:


وَجَعَلُواْ لِلَّهِ شُرَكَآءَ ٱلۡجِنَّ وَخَلَقَهُمۡ‌ۖ وَخَرَقُواْ لَهُ ۥ بَنِينَ وَبَنَـٰتِۭ بِغَيۡرِ عِلۡمٍ۬‌ۚ سُبۡحَـٰنَهُ ۥ وَتَعَـٰلَىٰ عَمَّا يَصِفُونَ (١٠٠) بَدِيعُ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ‌ۖ أَنَّىٰ يَكُونُ لَهُ ۥ وَلَدٌ۬ وَلَمۡ تَكُن لَّهُ ۥ صَـٰحِبَةٌ۬‌ۖ وَخَلَقَ كُلَّ شَىۡءٍ۬‌ۖ وَهُوَ بِكُلِّ شَىۡءٍ عَلِيمٌ۬ (١٠١) ذَٲلِڪُمُ ٱللَّهُ رَبُّكُمۡ‌ۖ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ‌ۖ خَـٰلِقُ ڪُلِّ شَىۡءٍ۬ فَٱعۡبُدُوهُ‌ۚ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَىۡءٍ۬ وَڪِيلٌ۬ (١٠٢)

’’ Ir jie priskiria Dievui partnerius (garbina kitus šalia Jo عَزَّوَجَلَّ), kai Jis juos pats sukūrė, ir dėl savo nežinojimo, jie priskyria Jam sūnus ir dukteris. Šlovė Jam! Kaip aukštai Jis vertas garbinamo, o ką jie jam priskiria? Dangaus ir Žemės Valdovas, kaip Jis gali turėti sūnų, kai Jis neturi sutuoktinio/-nės,  ir kuris sukūria viską, ir kuris Viską-Žinantis apie viską.Tai yra Dievas, tavo Valdovas, nėra kitų dievų, kurie verti šlovinimo, bet tik Jis, viską Sukūriantis, dėl to šlovinkite Jį, nes Jis yra visko Saugotojas , Globėjas.”
(Sura Galvijai, 6:100-102; Koranas)

Tada Dievas, po to kai atmetė neteisingą tvirtinimą Krikščionių ir kitų, Jis taip pat atmetė ereziją ir neprotingą fenomeną išrandant tikėjimą, kuris nesutampa su teologiniais vadovavimaisis ir mokymais.

Gailestingiausias Allah تعالى sako:




يَـٰٓأَهۡلَ ٱلۡڪِتَـٰبِ لَا تَغۡلُواْ فِى دِينِڪُمۡ وَلَا تَقُولُواْ عَلَى ٱللَّهِ إِلَّا ٱلۡحَقَّ‌ۚ إِنَّمَا ٱلۡمَسِيحُ عِيسَى ٱبۡنُ مَرۡيَمَ رَسُولُ ٱللَّهِ وَڪَلِمَتُهُ ۥۤ أَلۡقَٮٰهَآ إِلَىٰ مَرۡيَمَ وَرُوحٌ۬ مِّنۡهُ‌ۖ فَـَٔامِنُواْ بِٱللَّهِ وَرُسُلِهِۦ‌ۖ وَلَا تَقُولُواْ ثَلَـٰثَةٌ‌ۚ ٱنتَهُواْ خَيۡرً۬ا لَّڪُمۡ‌ۚ إِنَّمَا ٱللَّهُ إِلَـٰهٌ۬ وَٲحِدٌ۬‌ۖ سُبۡحَـٰنَهُ ۥۤ أَن يَكُونَ لَهُ ۥ وَلَدٌ۬‌ۘ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ وَكَفَىٰ بِٱللَّهِ وَڪِيلاً۬ (١٧١)



‘’ O žmonės iš ankstesnių Šventųjų Raštų. Neeikite į religijos ekstremizmą, ir nekalbėkite apie Dievą bet tiktai tiesą, Jėzus - Marijos sūnus buvo ne daugiau kaip pranašu, ir Jo (Allah) žodis perduotas Marijai, ir Dievo sukurta dvasia. Tai tikėkite Dievu ir Jo pranašais, ir nesakykite ‘trejybė’, liaukitės, taip jums  geriau, žinoma Dievas yra Vienas, Šlovė Jam! Per aukštai Jis yra šlovinamas, kad turėtų sūnų. Kas yra Danguje ir Žemėje priklauso Jam, ir Jis yra visko Globėjas ir Saugotojas''.
(Sura Moterys, 4:171; Koranas)



لَّن يَسۡتَنكِفَ ٱلۡمَسِيحُ أَن يَكُونَ عَبۡدً۬ا لِّلَّهِ وَلَا ٱلۡمَلَـٰٓٮِٕكَةُ ٱلۡمُقَرَّبُونَ‌ۚ وَمَن يَسۡتَنكِفۡ عَنۡ عِبَادَتِهِۦ وَيَسۡتَڪۡبِرۡ فَسَيَحۡشُرُهُمۡ إِلَيۡهِ جَمِيعً۬ا (١٧٢) فَأَمَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ فَيُوَفِّيهِمۡ أُجُورَهُمۡ وَيَزِيدُهُم مِّن فَضۡلِهِۦ‌ۖ وَأَمَّا ٱلَّذِينَ ٱسۡتَنكَفُواْ وَٱسۡتَكۡبَرُواْ فَيُعَذِّبُهُمۡ عَذَابًا أَلِيمً۬ا وَلَا يَجِدُونَ لَهُم مِّن دُونِ ٱللَّهِ وَلِيًّ۬ا وَلَا نَصِيرً۬ا (١٧٣)


‘‘Jėzus niekada nesidrovėjo būti Dievo tarnu, nei angelai ,kurie artimiausi Dievui. Ir tie, kurie nedrįsta šlovinti Dievo ir yra išdidūs, Jis (Allah) susikvies juos visus pas Save. O tiems, kurie tiki ir daro gerus darbus, Jis jiems atlygins ir gausiai apdovanos. Bet tie, kurie išdidūs ir  išpuikę, jų laukia baisi bausmė, ir jie nesuras kas juos išgelbėtų nuo tos bausmės''.
(Sura Moterys, 4:172,173; Koranas)

Tai ne tik krikščionys, kurie tvirtina, kad Dievas عَزَّوَجَلَّ turi sūnų, kurį jie dievina ir šlovina, bet ir žydai, kurie tvirtina, kad Uzair (Ezra) yra Dievo sūnus:


وَقَالَتِ ٱلۡيَهُودُ عُزَيۡرٌ ٱبۡنُ ٱللَّهِ وَقَالَتِ ٱلنَّصَـٰرَى ٱلۡمَسِيحُ ٱبۡنُ ٱللَّهِ‌ۖ ذَٲلِكَ قَوۡلُهُم بِأَفۡوَٲهِهِمۡ‌ۖ يُضَـٰهِـُٔونَ قَوۡلَ ٱلَّذِينَ ڪَفَرُواْ مِن قَبۡلُ‌ۚ قَـٰتَلَهُمُ ٱللَّهُ‌ۚ أَنَّىٰ يُؤۡفَڪُونَ (٣٠)

‘’Ir žydai sako:’‘Uzair (Ezra) yra Dievo sūnus’’.O krikščionys sako:’‘Kristus yra Dievo sūnus’’.Tai iš jų pačių lūpų, imituojama kalba iš netikinčiųjų gyvenusių prieš juos. Dievo prakeikimas ant jų! Kaip jie iškraipė tiesą”.
(Sura Atgailavimas, 9:30; Koranas)

Tai yra dalis išpuikimo ir neteisingo žmonijos tikėjimo per visą istoriją, kai jie priskirinėjo sūnus ir dukteris Dievui. Kada žmonės nuklysdavo nuo tikėjimo ir pranašų neštos religijos,  jie patys imdavo kurti sau dievus iš savo fantazijos. Kiekvienas protas ir žmogaus intelektas buvo įsivėlęs į klaidingus samprotavimus, kurie juos nuvedė į žarijas.

*******

لَّقَدۡ ڪَفَرَ ٱلَّذِينَ قَالُوٓاْ إِنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلۡمَسِيحُ ٱبۡنُ مَرۡيَمَ‌ۚ قُلۡ فَمَن يَمۡلِكُ مِنَ ٱللَّهِ شَيۡـًٔا إِنۡ أَرَادَ أَن يُهۡلِكَ ٱلۡمَسِيحَ ٱبۡنَ مَرۡيَمَ وَأُمَّهُ ۥ وَمَن فِى ٱلۡأَرۡضِ جَمِيعً۬ا‌ۗ وَلِلَّهِ مُلۡكُ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ وَمَا بَيۡنَهُمَا‌ۚ يَخۡلُقُ مَا يَشَآءُ‌ۚ وَٱللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَىۡءٍ۬ قَدِيرٌ۬ (١٧)


‘’Iš tiesų jie netiki, kurie sako: ‘Dievas yra Kristus, Marijos sūnus’. Sakyk:‘Kas galės sustabdyti Dievą, jei Jis (Allah تعالى) nuspręs sunaikinti Jėzų, Marijos sūnų, ir jo (Jėzaus) mamą, ir visus Žemės gyventojus? Tik Dievui priklauso dangaus ir žemės dominavimas ir kas tarp jų. Dievas sukuria ką tik nori , ir Jis turi valią viskam.’’
(Sura Stalas, 5:17;  Koranas)



لَقَدۡ ڪَفَرَ ٱلَّذِينَ قَالُوٓاْ إِنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلۡمَسِيحُ ٱبۡنُ مَرۡيَمَ‌ۖ وَقَالَ ٱلۡمَسِيحُ يَـٰبَنِىٓ إِسۡرَٲٓءِيلَ ٱعۡبُدُواْ ٱللَّهَ رَبِّى وَرَبَّڪُمۡ‌ۖ إِنَّهُ ۥ مَن يُشۡرِكۡ بِٱللَّهِ فَقَدۡ حَرَّمَ ٱللَّهُ عَلَيۡهِ ٱلۡجَنَّةَ وَمَأۡوَٮٰهُ ٱلنَّارُ‌ۖ وَمَا لِلظَّـٰلِمِينَ مِنۡ أَنصَارٍ۬ (٧٢) لَّقَدۡ ڪَفَرَ ٱلَّذِينَ قَالُوٓاْ إِنَّ ٱللَّهَ ثَالِثُ ثَلَـٰثَةٍ۬‌ۘ وَمَا مِنۡ إِلَـٰهٍ إِلَّآ إِلَـٰهٌ۬ وَٲحِدٌ۬‌ۚ وَإِن لَّمۡ يَنتَهُواْ عَمَّا يَقُولُونَ لَيَمَسَّنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ مِنۡهُمۡ عَذَابٌ أَلِيمٌ (٧٣)




'‘Netikintieji yra Tie kurie teigia :‘Dievas yra Jėzus Kristus, Marijos Sūnus’, bet Kristus sakė:’O Izraelio Vaikai. Šlovinkite Dievą, mano Dievą ir Jūsų Dievą, kurie priskiria Dievui partnerius (šlovina žmogų vietoj Allah arba padaro jį tolygiu Allah), Dievas jiems uždraus Rojų, ir pragaras bus jų vieta, ir nepaklusnūs neturės užtarėjų-gelbėtojų. Jie yra netikintieji, kurie teigia: Dievas yra vienas  iš trijų,’ nes nėra  Dievo verto šlovės, bet tik vienas Dievas, ir jei jie nenustos taip sakyti, tokius netikinčiuosius ištiks  bausmė.’'
(Sura Stalas, 5:72, 73; Koranas)



أَفَلَا يَتُوبُونَ إِلَى ٱللَّهِ وَيَسۡتَغۡفِرُونَهُ ۥ‌ۚ وَٱللَّهُ غَفُورٌ۬ رَّحِيمٌ۬ (٧٤) مَّا ٱلۡمَسِيحُ ٱبۡنُ مَرۡيَمَ إِلَّا رَسُولٌ۬ قَدۡ خَلَتۡ مِن قَبۡلِهِ ٱلرُّسُلُ وَأُمُّهُ ۥ صِدِّيقَةٌ۬‌ۖ ڪَانَا يَأۡڪُلَانِ ٱلطَّعَامَ‌ۗ ٱنظُرۡ ڪَيۡفَ نُبَيِّنُ لَهُمُ ٱلۡأَيَـٰتِ ثُمَّ ٱنظُرۡ أَنَّىٰ يُؤۡفَكُونَ (٧٥)



‘’ Nejaugi jie neatgailaus Dievui ir sieks atleidimo? Dievas pats Atlaidžiausias ir Atleidžiantis. Žinoma Kristus, Marijos Sūnus, buvo pranašu, ir daug pranašų buvo atėję prieš jį, Jo ( Jėzaus) motina buvo dora - teisinga moteris, ir jie abudu (motina ir Jėzus) valgydavo kartu (t.y. buvo žmogiški). Jūs matote  aiškius įrodymus  ir kaip  nuklystate nuo tiesos.’'
(Sura Stalas, 5:74, 75; Koranas)


وَإِذۡ قَالَ ٱللَّهُ يَـٰعِيسَى ٱبۡنَ مَرۡيَمَ ءَأَنتَ قُلۡتَ لِلنَّاسِ ٱتَّخِذُونِى وَأُمِّىَ إِلَـٰهَيۡنِ مِن دُونِ ٱللَّهِ‌ۖ قَالَ سُبۡحَـٰنَكَ مَا يَكُونُ لِىٓ أَنۡ أَقُولَ مَا لَيۡسَ لِى بِحَقٍّ‌ۚ إِن كُنتُ قُلۡتُهُ ۥ فَقَدۡ عَلِمۡتَهُ ۥ‌ۚ تَعۡلَمُ مَا فِى نَفۡسِى وَلَآ أَعۡلَمُ مَا فِى نَفۡسِكَ‌ۚ إِنَّكَ أَنتَ عَلَّـٰمُ ٱلۡغُيُوبِ (١١٦)

‘’ Dievas sakys:’O Jėzau! Marijos sūnau, ar tu sakei žmonėms: priimkite mane ir mano motiną dievais už Viešpatį (Allah)?’ Jis, Jėzus, atsakys:‘Garbė Tau! man nepridera sakyti tai į ką aš neturiu jokios teisės. Jei aš taip būčiau sakęs, be abejo Jūs (Allah) būtumėte apie tai žinojęs, nes Jūs žinote kas mano ‘viduje’, bet aš nežinau kas Jūsų. Be abejo, Jūs viską Žinantis  nematomo''.
(Sura Stalas, 5:116; Koranas)


مَا قُلۡتُ لَهُمۡ إِلَّا مَآ أَمَرۡتَنِى بِهِۦۤ أَنِ ٱعۡبُدُواْ ٱللَّهَ رَبِّى وَرَبَّكُمۡ‌ۚ وَكُنتُ عَلَيۡہِمۡ شَہِيدً۬ا مَّا دُمۡتُ فِيہِمۡ‌ۖ فَلَمَّا تَوَفَّيۡتَنِى كُنتَ أَنتَ ٱلرَّقِيبَ عَلَيۡہِمۡ‌ۚ وَأَنتَ عَلَىٰ كُلِّ شَىۡءٍ۬ شَہِيدٌ (١١٧) إِن تُعَذِّبۡہُمۡ فَإِنَّہُمۡ عِبَادُكَ‌ۖ وَإِن تَغۡفِرۡ لَهُمۡ فَإِنَّكَ أَنتَ ٱلۡعَزِيزُ ٱلۡحَكِيمُ (١١٨)


“Aš jiems nieko nesakiau, išskyrus ką Jūs man liepėte, kad: ’’ Šlovinti vieną Dievą, mano Dievą ir jūsų Dievą, ir aš esu liudininkas jais, nes aš gyvenau su jais. Bet kai Jūs (Dievas) pasiėmėte mane į dangų, Jūs buvote jų prižiūrėtojas, ir Jūs esate Visko-Liudininkas. Jei Jūs juos bausite, Jie Jūsų vergai, ir jeigu Jūs jiems atleisite, be abejo Jūs esate Visagalis, Visažinis''.
(Sura Stalas, 5:117, 118;  Koranas)

Šis pokalbis tarp Dievo ir Jėzaus įvyks Teismo Dieną tiktai tam, kad paneigtų visus jų garbinimo veiksmus, kuriuos tie žmonės atliko vardan garbinimo ir pasišventimo, ir visi jų geri darbai bus anuliuojami ir veltui. Kokia tai bus Nusivylimo Diena.

Jeigu Dievas norėtų sau sūnaus, Jis galėtų pasirinkti ką tik norėjęs iš savo kūrinių. Kodėl Jėzus? Bet Jis neturi nei sūnų, nei dukterų. Korane rašoma:



لَّوۡ أَرَادَ ٱللَّهُ أَن يَتَّخِذَ وَلَدً۬ا لَّٱصۡطَفَىٰ مِمَّا يَخۡلُقُ مَا يَشَآءُ‌ۚ سُبۡحَـٰنَهُ ۥ‌ۖ هُوَ ٱللَّهُ ٱلۡوَٲحِدُ ٱلۡقَهَّارُ (٤)


‘‘Jeigu Dievas norėtų sūnaus, Jis pasirinktų ką tik nori iš savo kūrinių. Šlovė Jam! Jis yra Dievas, Jis Vienas, Nepasipriešinamas.’’
(Sura Az-Zumar, 39:4; Koranas)

Jeigu Allah عَزَّوَجَلَّ būtų turėjęs  sūnų arba dukterį (vertą garbinimo), Pranašas صلى الله عليه وسلم  paskirtas Dievo Pasiuntiniu, būtų pats pirmas iš visų kitų, kuris būtų meldęsis jiems iš palankumo Dievui.



قُلۡ إِن كَانَ لِلرَّحۡمَـٰنِ وَلَدٌ۬ فَأَنَا۟ أَوَّلُ ٱلۡعَـٰبِدِينَ (٨١) سُبۡحَـٰنَ رَبِّ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ رَبِّ ٱلۡعَرۡشِ عَمَّا يَصِفُونَ 

"Jeigu Aukščiausiasis Viešpats būtų turėjęs sūnų (vertą garbinimo), tuomet aš būčiau pirmuoju šlovinti jį. Visa Šlovė  skiriama Dangaus ir Žemės Valdovui, Sosto Valdovui, prieš visa tai, ką jie Jam priskiria." (Sura Az-Zukhruf, 43:81,82)

Al Qudsi chadise Pranašas صلى الله عليه وسلم  perdavė, kad Allah تعالى sako:

"Adomo sūnus mane apkaltino ir jis neturėtų taip daryti. Jis patvirtino, kad Aš turiu sūnų, bet Aš esu Vienas ir Vienintelis, Amžinas, Absoliutus, Aš esu tas, kuris nesusilaukia palikuonių, nei Pats esąs pagimdytas ir nėra nieko palyginimui su  Manimi." (Al Bukhari 4974, 4975)

Kitame chadise Pranašas  صلى الله عليه وسلم  pasakė:



"Nei vienas nėra toks tolerantiškas su išgirstu įžeidimu koks yra Allah تعالى . Jie Jam تعالى priskiria sūnų, kai Jis skiria jiems sąlygas pragyvenimui (juos išlaiko) ir pagyjimą (kuomet jie serga)." (Al Bukhari 7378 ir Muslim 2804)








Iš Anglų Kalbos išvertė Nora Umm Youcef pagal knygą "Stories of the Prophets" , autorius Ibn Khatir Ad-Damishqi, puslapiai 554-561.

No comments:

Post a Comment