Salafija

Salafija

Monday 23 October 2017

Elgimasis pagal žinias [8]



Trys esminiai principai - "Usūl At-Tsalātsah" - Salech Al-Fauzān


Punktas Nr. 8
Elgimasis pagal žinias 

Jo pasakyme "elgtis pagal tai", reiškia elgtis pagal žinias. Nepakanka to, kad žmogus mokinasi ir moko kitus, jis privalo pats elgtis pagal tai, ką žino. Žinojimas be veiksmų (nesielgiant pagal tas žinias) yra įrodymas prieš patį save. Žinojimas nebus naudingas išskyrus tais atvejais, kada jis įgyvendinamas veiksmais. Jeigu asmuo turi žinias ir jis nesielgia pagal tai, kas jam yra žinoma, tai jis yra iš tų, kurie susilaukė rūstybės, kadangi jam yra žinoma tiesa, tačiau jis apleido ją sąmoningai, turėdamas žinias ir įžvalgumą.

Poetas sakė:

Islamo mokslininkas, kuris nesielgia pagal savo turimas žinias, bus nubaustas pirmiau negu stabų garbintojai.



Apie tai yra minima šiame kilniame chadise:

إن من أول من تسعر بهم النار يوم القيامة ، عا لم لم يعمل بعلمه  

Pirmasis iš jų, kuriam Prisikėlimo Dieną bus įžiebta ugnis, bus islamo mokslininkas, kuris nesielgė pagal savo turimas žinias. [1]

Žinojimas turi būti įvykdomas veiksmais, ir veiksmai yra žinojimo vaisius. Žinojimas be veiksmo yra tarsi medis be vaisių, iš jo nėra naudos. Žinios buvo apreikštos tam, kad pagal jas būtų elgiamasi.

Veiksmai, atliekami be žinojimo, atneš žmogui kančias ir paklydimus. Jeigu žmogus elgiasi neišmanydamas, jis susilauks bėdų ir sunkumų. Pranašas صلى الله عليه وسلم sakė:

من عمل عملا ليس عليه أمر نا فهو رد

Asmuo, kuris elgiasi ne pagal tai, kaip buvo nurodyta, jo veiksmai bus nepripažinti. ”  [2]

Mes kiekvieną kartą atlikdami rakatą  recituojame iš sūros Al-Faticha:

اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ (٦) صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ (٧)


Vesk mus tiesiu keliu, keliu tų, kurie susilaukė Tavo Malonės ir ne tų, kurie susikaukė Tavo Rūstybės, nei tų, kurie paklydo.  [1:6-7]

Allah sako apie tuos  žmones, kurie elgiasi  neturėdami žinių, kad jie yra paklydime. Ir žmonės, kurie turi žinias, bet nesielgia pagal tai, jie yra užsitraukę rūstybę. Todėl, būkime atsargūs, tai yra labai svarbus reikalas.



Išnašos:

[1] Panašus chadisas yra perduotas At-Tirmidhi iš Abu Hureira رضي الله عنه, ir tai yra dalis ilgo chadiso, ir jis skamba taip: Tie trys žmonės bus pirmieji iš Jo kūrinių, kuriems Allah įžiebs ugnį Prisikėlimo Dieną. ”  (Nors chadise paminėti trys žmonės, kurie bus pirmieji įžengti į ugnį - Tai pirmasis iš tų žmonių bus tas, kuris surinko Koraną... al-Albani klasifikavo šį chadisą sachych.)

[2] Perduota Al-Bukchari Nr. 7350 (nutraukta forma), Muslim 1718/18 iš A'išos perdavimo. Taip pat perduota Al-Bukchari Nr. 2697 (susieta forma) ir Muslim 1718/17 iš A'išos, kad ji sakė, kad Allah Pasiuntinys صلى الله عليه وسلم sakė: Asmuo, kuris pristatys mūsų religijoje tai, kas nepriklauso jai, bus nepripažinta. 



No comments:

Post a Comment