Salafija

Salafija

Friday 23 August 2013

Šeichas Salih Al-Fauzan apie "šeichų" paneigimą ir kritiką






Klausimas Šeichui Al Fauzānui:

Pastaruoju metu yra pasklidę kalbos internete, youtub'e ir visur kitur, klipai su tavo balso įrašais gerbiamas Šeiche. Žmonės užrašo ant tų klipų ir pateikia juos sakydami, kad Šeichas Al Fauzān paneigė (nurefutino) “Šeichą” Muchammed Al-Arifi ir pasakė, kad šis žmogus yra vedamas užgaidų. Koks yra jūsų patarimas tiems, kurie įspėjinėja apie “šeichus” ir šauklius (dajus), ir juos šmeižia aprašydami jų pasisakymus. Ir kad jų negalima girti, nors jie dauguma savo laiko paskyrė šiai nuostabiai religijai. Jie sako , kad jis yra sūfis, ir kad šeichas toks ir šeichas toks...

Šeicho Al Fauzan atsakymas :

“ Mano brolau, mes ir aš, kurie yra Žinojimo Žmonės, paneigiame tuos, kurie prieštarauja tiesai ir paaiškiname jų klaidą. Ir mes neturime omenyje jo charakterį ar pažeminti jį, ir mes siekiame Allah تعالى  prieglobsčio nuo tai. Atvirkščiai, mes tik norime ištaisyti jo padarytą klaidą ir tame nėra prieštaravimų, ir tai nėra jo laipsnio pažeminimas. Atvirkščiai, tai yra įspėjimas jam ir pagalba sugrąžinti jį tiesos link, ir jam tai yra naudinga (tam, kuris yra tiesos opozicijoje). Tai yra naudinga skaitančiajam ir klausančiajam, kad klaida neturėtų būti palikta ir pasklidusi tarp žmonių, klaida turi būti ištaisyta, kompromiso su tiesa negali būti. Ir tai nėra žalos paneigtam asmeniui, jeigu jis iš tikrųjų buvo teisingas, ir tai yra tiems, kurie siekia tiesos, o ne tiems, kurie nenori tiesos ir negali nugalėti savo užgaidų. Tokiems nepasiseks sugrįžti atgal prie tiesos."


Kitame interviu Šeichas Salih Fauzān حفظه الله  atsakas į  neteisingos nuomonės paneigimą



Šeichas Salih Al-Fauzān حفظه الله sako:

Islamo mokslininkai yra žinomi. Ne visi, kurie yra gavę diplomus, pabaigę mokslus, išmokę mintinai chadisus ir ajatus, ir skaitantys knygas yra mokslininkai (scholars)  turintys supratimą. Mokslininkai turintys supratimą, išmanantys religiją yra gerai žinomi žmonių. Bet dauguma žmonių ima tai kas juos tenkina, kas jiems yra priimtina (vedami savo norų ir troškimų). Tokie žmonės ieško atsakymų atitinkančių jų pasitenkinimą kad ir iš pačių arogantiškiausių , labiausiai nuklydusių žmonių. Svarbiausia, kad tai tik atitiktų jų norus. Tai yra didžiausia klaida, nuklydimas, ypač šiandieną. Mokslininkų yra tik keli. Yra tik keletas mokslininkų , kurie turi supratimą, o mokančių skaityti daug. Pranašas (taika ir ramybė jam) yra pasakęs:


“ Allah nepasigniaužia supratimo (knowledge) ištraukdamas jo iš žmonių krūtinių. Supratimas yra prarandamas mirus mokslininkui. Kai nebeliks tokių mokslininkų, žmonės pradės sekti arogantiškais mokslininkais, kurie jiems patars neturėdami supratimo ir  ves kitus ir save į pražūtį (liepsną).”

Mes bijome, kad tai prasidėjo jau šiandieną. Dėl to mes turime būti akylūs, sumanūs ir pastabūs. Mes turime pasirinkti gerus mokslininkus ir patikimuosius, kurie dar yra gyvi, nes ankstesnieji pasimirė. Ir kiekvienas turėtų sekti pačiais geriausiais, kurie yra dar  gyvi:

“ ir prisibijokite Allah kiek tik galite labiau”(64:16)

Klausimas: Ar tai yra iš salaf metodikos, jeigu šeichas padarė klaidą per kurią jis nuklydo iš salaf kelio, ar yra teisinga išplatinti jo klaidas medijoje ar traktatuose?

Atsakymas Šeicho Fauzān حفظه الله : Jeigu jis padarė klaidą viešai publikoje, tuomet paneigti jo klaidas reikia viešai, kad išryškinti tiesą (tos klaidos). Jeigu jo klaidinga nuomonė nebuvo vieša, tuomet jam turi būti patariama privačiai. To pakaktų.

Jeigu nuomonės paneigimas-kritika (refutation)  yra suvokimo žinių pagrindo ir yra iš patikimų-teisingų mokslininkų duodantys naudos kitiems, pilni patarimų ir instrukcijų, tai yra privaloma tai plėtoti, kad žmonės tuo pasimokytų, ir kad jaunimas nepriimtų dviprasmybių ir  kad tiems būtų aišku, kurie nesugeba atsirinkti tiesos dvejonėse. 

Tas nuomonės paneigimas (refutation) iš sumanių mokslininkų duoda naudos kiekvienam. Jis užkerta kelią dvejonėms. Tai yra patarimas musulmonams. Tas kuris tai daro ir skelbia bus apdovanotas Allah تعالى.

Daugiau informacijos rasite: 




Paruošė Nora Umm Youcef.

No comments:

Post a Comment