Salafija

Salafija

Saturday 23 August 2014

Keturi Principai. Antra dalis: Hanyfyjos Paaiškinimas






Tekstas Šeicho Islam Muhammed Abdul-Wahhaab رحمه الله
Paaiškinimai yra Šeicho Salih al Fauzaan ibn Abdullah Ali Fauzaan حفظه الله



Kuomet jūs pripažinsite, kad Allah تعالى sukurė jus garbinti Jį, žinokite, kad garbinimas yra bevertis, jeigu jis nepagrįstas tauchydu, taip kaip malda yra bevertė jeigu ją atliekate neapsiprausę. Taigi, kuomet širkas įvykdomas garbinime, tas garbinimas patampa defektiniu ir negaliojančiu, lygiai taip pat kaip švara suteršiama nešvarumais.



Tekstas

Šeichas Salih al Fauzaan  حفظه الله sako:

Žinokite, lai Allah تعالى  jums parodo kaip paklusti Jam عَزَّوَجَلَّ , kad Hanyfyja yra Abraomo religija: Tai yra kad jūs garbinate Allah تعالى  Vieną nuoširdžiai, kad jūsų religija būtų tyrai (be širko) skiriama Jam Vienam, kaip Jis عَزَّوَجَلَّ  sako: 


وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإِنسَ إِلَّا لِيَعۡبُدُونِ

“ Ir aš nesukuriau džinus ir žmones tam, išskyrus garbinti Mane Vieną.” (Sura Daarijaat, 51:56)

Paaiškinimas

“Žinokite, lai Allah تعالى  jums parodo kaip paklusti Jam عَزَّوَجَلَّ “: Allah تعالى paliepė Savo Pasiuntiniui صلى الله عليه وسلم sekti Abraomo religija, Allah عَزَّوَجَلَّ sako:


ثُمَّ أَوۡحَيۡنَآ إِلَيۡكَ أَنِ ٱتَّبِعۡ مِلَّةَ إِبۡرَٲهِيمَ حَنِيفً۬ا‌ۖ وَمَا كَانَ مِنَ ٱلۡمُشۡرِڪِينَ 

“Tuomet, Mes (Allah) įkvėpėme tave (šiais žodžiais): “Sek Abraomo Hanyfos religija (garbinti nieką kitą tik Allah) ir jis nebuvo iš tų, kurie yra politeistai (mušriks).’’ (Sura an-Bahl 16:123)

Hanyfyja yra Hanyfos, kuris yra Abraomas عليه السلام , religija. Hanyfas yra asmuo, kuris pripažįsta Allah  عَزَّوَجَلَّ visa širdimi, savo veiksmais ir intencijomis, atlikdamas tai vardan Allah (Jo عَزَّوَجَلَّ labui), ir jis nepripažįsta kitų išskyrus Jį. Allah  عَزَّوَجَلَّ mūms paliepė sekti Abraomo عليه السلام  religija Korane:


هُوَ ٱجۡتَبَٮٰكُمۡ وَمَا جَعَلَ عَلَيۡكُمۡ فِى ٱلدِّينِ مِنۡ حَرَجٍ۬‌ۚ مِّلَّةَ أَبِيكُمۡ إِبۡرَٲهِيمَ‌ۚ

“Ir Jis  nepaskyrė jums religijoje jokių sunkumų; tai jūsų tėvo Abraomo   religija.” (Sura Al-Hadž 22:78)

Abraomo عليه السلام  religija - Hanyfyja yra: “Kad jūs garbintumėte Allah تعالى Vieną, kad jūsų religija būtų tyrai (be širko) skiriama Jam Vienam.” Jis nepasakė “kad jūs garbintumėte Allah تعالىtiktai, jis pasakė “kad jūsų religija būtų tyrai skiriama Jam Vienam عَزَّوَجَلَّ ”, tai reiškia kad jūs atsiribojate nuo širko (priskirimo Jam عَزَّوَجَلَّ lygių), kadangi širkas anuliuoja garbinimą. Garbinimas nėra laikomas garbinimu nebent jame nėra mažojo ar didžiojo širko. Allah عَزَّوَجَلَّ sako:


وَمَآ أُمِرُوٓاْ إِلَّا لِيَعۡبُدُواْ ٱللَّهَ مُخۡلِصِينَ لَهُ ٱلدِّينَ حُنَفَآءَ

“Ir jiems buvo liepta garbinti nieką kitą bet tik Allah, nieką kitą bet tik Jį Vieną Hunafaa.” (Sura Al-Bajjina 98:5)

Hunafaa yra daugiskaita žodžio hanyf, tokio kuris yra nuoširdus Allah عَزَّوَجَلَّ  atžvilgiu. Toks garbinimas Viešpaties buvo lieptas visiems, viskam kas sukurta, kaip Jis عَزَّوَجَلَّ sako:

وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإِنسَ إِلَّا لِيَعۡبُدُونِ

“ Ir aš nesukuriau džinus ir žmones tam, išskyrus garbinti Mane Vieną.” (Sura Daarijaat, 51:56)

Garbinimo reikšmė yra išskirti Allah تعالى vieną garbinime. Visos kūrybos (visa tai ką Allah تعالى sukūrė) prasmė ir išmintis slypi tame, kad jie šlovintų Allah تعالى  vieną, priskirdami visus garbinimo veiksmus Jam Vienam nuoširdžiai. Tačiau tarp Jo تعالى  kūrinių yra tokių, kurie paklusnūs ir tokių, kurie yra nepaklusnūs. Vis dėlto, viso kas sukurta prasmė yra tokia. Todėl, asmuo kuris garbina kitus nei Allah تعالى, oponuoja (prieštarauja) pasaulio sukūrimo priežąsčiai ir visos Dievo kūrybos prasmei ir toks asmuo suoponavo-paneigė Dievo عَزَّوَجَلَّ paliepimą ir įstatymą.

Abraomas عليه السلام  yra tėvu tų pranašų, kurie atėjo po jo, taigi jie visi yra jo palikuonys. Būtent dėl šios priežąsties Allah تعالى sako:


وَوَهَبۡنَا لَهُ ۥۤ إِسۡحَـٰقَ وَيَعۡقُوبَ وَجَعَلۡنَا فِى ذُرِّيَّتِهِ ٱلنُّبُوَّةَ وَٱلۡكِتَـٰبَ وَءَاتَيۡنَـٰهُ أَجۡرَهُ ۥ فِى ٱلدُّنۡيَا‌ۖ وَإِنَّهُ ۥ فِى ٱلۡأَخِرَةِ لَمِنَ ٱلصَّـٰلِحِينَ

“Ir Mes (Allah) paskyrėme jo (Abraomo عليه السلام) palikuonims (Ishak ir Jakūb) Pranašystę ir Knygą.” (Sura Al-Ankabut 29:27)

Visi Abraomo عليه السلام  palikuonys yra iš Bani Izraelio (genties) išskyrus Muhammed صلى الله عليه وسلم, kuris yra Ismaelio عليه السلام palikuonis. Taigi, visi pranašai yra Abraomo عليه السلام vaikaičiai, kaip garbė jam عليه السلام. Allah تعالى  paskyrė jį Imamu, kas reiškia-pavyzdžiu kitiems kad juo sektų. 


قَالَ إِنِّى جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَامً۬ا‌ۖ

“Jis pasakė jam,”Iš tikrųjų, Aš paskirsiu tave Imamu žmonijai.” (Sura Bakara 2:124)

t.y. pavyzdžiu, kuriuo būtų sekama.


إِنَّ إِبۡرَٲهِيمَ كَانَ أُمَّةً۬ 

“Iš tikro, Abraomas buvo Umma (tai kas atstovauja tauchydui ir pavyzdys kitiems)” (An-Nahl 16:120)

Kas reiškia, kad į jį عليه السلام  turi būti žiūrimą kaip į pavyzdį, kuriuo reiktų sekti ir Allah تعالى  liepė visiems Savo kūriniams šlovinti Jį (Allah) vieną, kaip Jis تعالى sako Korane:


وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإِنسَ إِلَّا لِيَعۡبُدُونِ

“ Ir aš nesukuriau džinus ir žmones tam, išskyrus garbinti Mane Vieną.” (Sura Daarijaat, 51:56)

Taigi, Abraomas عليه السلام kvietė žmoniją garbinti Allah تعالى  vieną taip kaip darė kiti pranašai. Visi pranašai kvietė žmones šlovinti Allah تعالى  ir atsisakyti garbinimo kitų išskyrus Jį Vieną, Allah تعالى sako:


وَلَقَدۡ بَعَثۡنَا فِى ڪُلِّ أُمَّةٍ۬ رَّسُولاً أَنِ ٱعۡبُدُواْ ٱللَّهَ وَٱجۡتَنِبُواْ ٱلطَّـٰغُوتَ‌ۖ 

“Ir be abejonės, Mes (Allah) siuntėme kiekvienai tautai Pranašą skelbiantį: “Šlovinkite Allah Vieną ir venkite taghūt (stabų, dievaičių, ir visų kitų netikrų dievų).” (An-Nahl 16:36)

Kas liečia įstatymus ir įsakus (taisykles, paliepimus), komandas ir uždraudimus, tai kas leidžiama ir neleidžiama, tai jie skiriasi karta iš kartos. Allah تعالى nustato šariją -įstatymus ir panaikina juos paskirdamas vietoj jų kitus iki kol buvo perduota islamo šarija, kuri panaikino (anuliavo) visus ankstesnius įstatymus ir pasiliks iki paskutinės valandos. Kas liečia visų pranašų religijos pamatą, kas yra tauchydas, tai jis niekada nebuvo pakeistas kitu ir jis niekada nebus keičiamas ar kis. Jų (pranašų) religija yra viena ir tai yra islamo religija-nuoširdus tauhydas Viešpačiui. Įstatymai karta iš kartos skyrėsi ir buvo pakeisti, priešingai nei tauchydas ir akyda nuo Adomo laikų iki paskutiniojo Pranašo. Visi pranašai kvietė į tauchydą ir šlovinti Allah تعالى  vieną, tai yra visuomet Jam تعالى paklusti tame ką Jis paliepė ir įsakė. Tai yra šlovinimo aktas vykdyti Allah تعالى  paliepimus ir įstatymus, ir pripažinti Jo naujai paskirtus įstatymus (t.y. kurie buvo pakeisti naujais)  ir juos vykdyti (t.y. nebevykdyti senųjų įstatymų, kurie panaikinti, nebegaliojantys). Senųjų pakeistų įstatymų vykdymas nėra laikomas Allah تعالى  šlovinimu.





Šaltinis PDF Anglų Kalba

Vertė Nora Umm Youcef

No comments:

Post a Comment