Salafija

Salafija

Tuesday 23 December 2014

Keturi Principai. Penkta Dalis. Antrasis Principas



Šeichas Salih al Fauzān  حفظه الله sako:

TEKSTAS

Antrasis principas: Jie (politeistai) sako: “Mes kreipiamės ir šaukiamės jų tik siekdami artumo ir tarpininkystės (su Alah)”. Taigi įrodymas prieš juos siekiančius artumo (per stabus, laikant juos globėjais, arabiškai aulija) yra šis:

أَلَا لِلَّهِ ٱلدِّينُ ٱلۡخَالِصُ‌ۚ وَٱلَّذِينَ ٱتَّخَذُواْ مِن دُونِهِۦۤ أَوۡلِيَآءَ مَا نَعۡبُدُهُمۡ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَآ إِلَى ٱللَّهِ زُلۡفَىٰٓ إِنَّ ٱللَّهَ يَحۡكُمُ بَيۡنَهُمۡ فِى مَا هُمۡ فِيهِ يَخۡتَلِفُونَ‌ۗ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَهۡدِى مَنۡ هُوَ كَـٰذِبٌ۬ ڪَفَّارٌ۬ 

“Ir tie, kurie juos laiko globėjais vietoj Allah (sako): “Mes šloviname juos tik tam, kad jie mus suartina su Allah.” Iš tikro, Allah teis tarp jų esančius skirtumus. Iš tiesų, Allah neparodys teisingo kelio tam, kuris yra melagis ir netikintysis.” (Sura Az-Zumar, 39:3)

Ir įrodymas siekiant tarpininkystės (per stabus) yra Allah  تعالى žodžiai suroje “Junus":

وَيَعۡبُدُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِ مَا لَا يَضُرُّهُمۡ وَلَا يَنفَعُهُمۡ وَيَقُولُونَ هَـٰٓؤُلَآءِ شُفَعَـٰٓؤُنَا عِندَ ٱللَّهِ‌ۚ 

“Ir jie šlovina vietoj Allah stabus, kurie nei jiems duoda žalos, nei naudos sakydami: “Šitie yra mūsų tarpininkai su Allah.” (Sura Junus, 10:18)

Tarpininkystė yra dviejų tipų: Uždrausta tarpininkystė ir patvirtinta tarpininkystė. Uždraustoji tarpininkystė yra ta, kuri yra siekiama iš kito nei Allah تعالى, kuomet tai įgyvendinti gali tik Allah تعالى. Ir įrodymas yra iš Allah تعالى  šioje eilutėje:

“O jūs kurie tikite! Išleiskite ką uždirbote Mano dėka prieš ateinant tai Dienai kai nebebus jokių derybų, nei bičiulystės, nei tarpininkavimo. Ir tai yra netikintieji, kurie yra bloga-darantys (arabiškai dzalimūn).” (Sura Al-Bakara, 2:255)

Patvirtintoji tarpininkystė yra ta, kuri yra siekiama iš Allah تعالى  ir toks asmuo yra pagerbtas tokia misija vardan savo žygdarbių ir kalbos, kurie yra malonūs Viešpačiui, ir ta tarpininkystė jam bus suteikta tik po to, kai jis gaus Viešpaties leidimą. Aukščiausiasis Allah  تعالى sako:


مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِ

“Kas galės tarpininkauti, jeigu ne tas, kuriam bus duotas leidimas (sutikimas)?” (Sura Al-Bakara, 2:255)


PAAIŠKINIMAS

Antrasis principas yra toks, kad politeistai (mušrikyn مشركون), kuriuos Allah تعالى.  taip pavadino ir paskelbė juos amžinaisiais Pragaro gyventojais, neatlieka širko tauhyd Ar-rububijoje, bet jie atlieka širką tauhyd al-uliuhyjoje (garbinime). Jie nesako, kad jų stabai galintys kurti ir išlaikyti (palaikyti gyvybę visame ką Viešpats sutvėrė) kartu su Allah تعالى, tačiau jie priima juos kaip tarpininkus, kaip Allah تعالى sako šiame ajate:


وَيَعۡبُدُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِ مَا لَا يَضُرُّهُمۡ وَلَا يَنفَعُهُمۡ وَيَقُولُونَ هَـٰٓؤُلَآءِ شُفَعَـٰٓؤُنَا عِندَ ٱللَّهِ‌ۚ 

“Ir jie šlovina vietoj Allah stabus, kurie nei jiems duoda žalos, nei naudos sakydami: “Šitie yra mūsų tarpininkai su Allah.” (Sura Junus, 10:18)

“…kurie nei jiems duoda žalos, nei naudos…” Politeistai (mušrikyn مشركون) pripžįsta, kad jų stabai (“globėjai”) (arab. aulija) negali jiems duoti nei naudos,  nei žalos, tačiau jie laiko juos tarpininkais prieš patį Allah  تعالى savo poreikiams patenkinti ar įgyvendinti. Todėl jie tiki ir aukoja tiems stabams ir duoda jiems įžadus, ne dėl to kad tie stabai turi galios kurti, išlaikyti (visatą ir visa kas sukurta), atnešti naudos ar žalos, bet dėl to, kad jie tiki jais esant tarpininkais su Allah تعالى. Toks yra politeistų (mušrikyn مشركون)  tikėjimas.

Ir kuomet jūs debatuojate su šio laikmečio kapo-garbintoju, jis kartoja šį teiginį žodis žodin sakydamas: “Aš žinau, kad šis “globėjas” (arab. wali) ar šitas šventasis negali atnešti žalos ar naudos. Nepaisant to, jis yra šventasis ir aš noriu, kad jis tarpininkautų tarp manęs ir Allah.”

Tarpininkystė gali būti arba galiojanti arba negaliojanti. Tarpininkystė, kuri yra galiojanti ir tikra, privalo atitikti šias dvi sąlygas. Pirmoji sąlyga yra ta, kad tarpininkystė bus įvykdoma tik su Allah تعالى  leidimu ir antroji sąlyga, kad asmuo, kuriam bus suteikiama garbė būti tarpininku, bus tauhydo žmogus (t.y. tas asmuo neturės spragų tauhyde ir nebus daręs širko, bet jis gali būti tas, kuris yra nuodėmingasis iš muvahidyn). Tai jeigu netenkinama nors viena iš šių sąlygų, tarpininkystė bus negaliojanti ir netikra. Visagalis Viešpats sako:


مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِ

“Kas galės tarpininkauti, jeigu ne tas, kuriam bus duotas leidimas (sutikimas)?” (Sura Al-Bakara, 2:255)


يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيہِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ وَلَا يَشۡفَعُونَ إِلَّا لِمَنِ ٱرۡتَضَىٰ وَهُم مِّنۡ خَشۡيَتِهِۦ مُشۡفِقُونَ 

“Ir jie negalės tarpininkauti išskyrus tą, kuriuo Allah yra patenkintas.” (Sura Al-Anbija, 21:28)

Ir jie yra muvahidyn (tie, kurie yra monoteistai), nors ir jeigu jie yra turintys nuodėmių. Kas liečia netikinčiuosius (kufār) ir politeistus (mušrikyn), tai jiems nebus naudos iš tarpininkaujančiųjų. 


وَأَنذِرۡهُمۡ يَوۡمَ ٱلۡأَزِفَةِ إِذِ ٱلۡقُلُوبُ لَدَى ٱلۡحَنَاجِرِ كَـٰظِمِينَۚ مَا لِلظَّـٰلِمِينَ مِنۡ حَمِيمٍ۬ وَلَا شَفِيعٍ۬ يُطَاعُ 

“Tenai nebus  politeistams nei bičiulio, nei tarpininko, kuriam būtų skiriamas dėmesys.” (Sura Ghafir, 40:18)

Tai yra žmonės, kurie esą girdėję apie tarpininkystę, bet jiems nėra žinoma jos reikšmė ir jie ėmėsi jos siekti pas žmones (stabus) neteisėtai, neturėdami tokios teisės iš Allah تعالى .
Iš tikro, jie siekė tarpininkystės pas tą, kuris pats atliko širką su Allah تعالى , ir kuris pats nesusilauks tarpininkavimo iš tarpininkaujančių. Taigi jie yra neišmanantys apie teisėtą ir neteisėtą tarpininkavimą.

Tarpininkavimas turi sąlygas ir apribojimus, jis nėra neribotas ir yra dviejų tipų:

Tarpininkavimas be Allah Leidimo, kurį Jis paneigė. Taigi, niekas negali tarpininkauti be Jo sutikimo. Kuomet pats geriausias iš žmonių tarpo ir Paskutinis iš visų Pranašų - Muhammed صلى الله عليه وسلم tarpininkaus žmonėms stovintiems prieš savo Viešpatį Teismo Dieną, jis صلى الله عليه وسلم atsiklaups padėdamas kaktą ant žemės prieš Allah تعالى ir melsis šlovindamas ir garbindamas Jį. Jis bus tokioj būsenoj iki kol jam bus pasakyta: “Pakelk galvą, kalbėk ir tu būsi išklausytas, prašyk užtarimo (užstojimo, kad nepapultų į Pragarą-tarpininkystės)  ir tavo prašymas bus priimtas.” (Al-Bukchari 7510). Taigi jis صلى الله عليه وسلم  netarpininkaus nebent jam bus leista.


Patvirtinta tarpininkystė bus skiriama tauchydo žmonėms. Todėl, politeistas nepasipelnys tarpininkyste. 
Tas, kuris siekia artumo ir duoda įžadus mirusiajam kapuose yra politeistas, kuris nepasinaudos tarpininkyste.

Susumavus gaunasi taip, kad paneigta tarpininkystė yra ta, kurios siekiama be Allah تعالى leidimo ir patvirtinta tarpininkystė yra ta, kuri skirta tauchydo žmonėms gavus leidimą iš Allah تعالى.

Iš Anglų Kalbos vertė Nora Umm Youcef.

Šaltinis: salafipublications.com





No comments:

Post a Comment