Salafija

Salafija

Saturday 10 June 2017

Musulmonų pareiga kviesti į gėrį ir drausti blogį



Autorės pastaba: 

Dauguma musulmonų šiomis dienomis vengia patarti savo sesei ar broliui su tuo, kas jiems yra gėris ir patarti laikytis atokiai nuo to, kas jiems yra blogis. Visai nesvarbu ar tas asmuo, kuriam patariama, ar jis yra islamo pasekėjas ar ne. Šis Dievo paliepimas yra skirtas visiems žmonėms, nepaisant jų tikėjimo (religijos). Musulmonai turėtų pasižymėti šiomis savybėmis ir panaudoti jas realiose situacijose.

Allah Aukščiausiasis sako:


﴿وَلْتَكُن مِّنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

“Lai iškyla iš jūsų tarp0 žmonių grupė, kurie kviečia į visa tai, kas yra gėris (islamas), kviečiantys į al-Ma’ruf (t.y. islamiškąjį monoteizmą ir viską, kas yra liepta vykdyti islamo religijoje) ir kurie draudžia Al-Munkar (politeizmą ir netikėjimą ir visa tai, kas uždrausta islamo). Ir tie, kurie taip daro yra sėkmingi.” (Koranas 3:104)

﴿كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللهِ وَلَوْ ءَامَنَ أَهْلُ الْكِتَـبِ لَكَانَ خَيْراً لَّهُمْ مِّنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَأَكْثَرُهُمُ الْفَـسِقُونَ﴾

“Jūs (tikri tikintieji islamišku monoteizmu, ir jūs tikrieji Pranašo () ir jo sunnos pasekėjai) esate patys geriausi iš visos žmonijos: jūs kviečiate į al-Ma’ruf (t.y. islamiškąjį monoteizmą ir viską, kas yra liepta islame)  ir jūs draudžiate Al-Munkar (politeizmą ir netikėjimą ir visa tai, kas uždrausta islamo).” (3:110)

﴿وَقُلِ الْحَقُّ مِن رَّبِّكُمْ فَمَن شَآءَ فَلْيُؤْمِن وَمَن شَآءَ فَلْيَكْفُرْ﴾

“Ir sakyk: ‘Tiesa yra iš tavo Valdovo.’ Tuomet tas, kas panorės, lai jis tiki ir kas panorės, lai jis netiki.” (Koranas 18:29)

Abū Sa’īd Al-Khudri perdavė, kad Allah Pasiuntinys () sakė: 
“Tas, kuris iš jūsų matys blogį, jis privalo sustabdyti jį savo ranka; ir jeigu jis negali to padaryti, tuomet jis tai turi daryti liežuviu (t.y. kalbėdamas); ir jeigu jis negali ir to padaryti, tuomet jis tai daro savo širdimi (nepripažįsta to savo širdyje); ir tai yra pati silpniausia tikėjimo forma (imān).” (Muslim)

Hudaifa perdavė, kad Allah Pasiuntinys () sakė: “Prisiekiu Tuo, Kuriam priklauso mano gyvenimas, geriau jūs kvieskite į gėrį ir drauskite blogį, arba Allah išties jums skirs bausmę. Ir kai jūs maldausite, jūsų maldos nebus priimtos (atsakytos).” (At-Tirmidhi)

Abū Sa’īd Al-Khudri perdavė, kad Allah Pasiuntinys () sakė: 

“Geriausias džihadas (kovojimas vardan Allah) yra tiesos kalbėjimas tironiško valdovo akivaizdoje.” (An-Nasā’ī)



No comments:

Post a Comment