Salafija

Salafija

Saturday 21 February 2015

Ar galima rašyti ‘SAW’ arba ‘PBUH’ kai yra minimas Pranašas صلى الله عليه وسلم ?


الحمد لله رب العالمين والصلاة  والسلام على رسوله الأمين وبعد:


Musulmono pareiga yra melsti Viešpačio Salah (1) ir Salām (2) Muchammedui صلى الله عليه وسلم , kai jo vardas yra minimas. Allah mums liepė:

“Iš tiesų Allah ir Jo angelai laimina Pranašą! O jūs, kurie įtikėjote! Laiminkite jį ir sveikinkite jį islamišku pilnu sveikinimusi (pvz.: As-Saliamu Aleikum).” (3)

Allah Pranašas صلى الله عليه وسلم  pasakė: 

“Už kiekvieną kartą, kai žmogus meldžia Allah تعالى  palaimos man, jam yra užrašoma dešimt gerų darbų už tai.” (4) 

Pranašas صلى الله عليه وسلم  apibūdino žmogų, kuris nesiunčia palaiminimo jam kaip ‘šykščiausiąjį iš žmonių’ (5) Ir jis sušuko: ‘Amyn!’ į Džibryl (angelo Gabrieliaus) nuolankų prašymą: ‘Lai Allah atstumia tą, kuris išgirdęs minint tave nemels palaimos tau! (6)

Taigi, čia yra reikalas, kuris turi būti išaiškintas: Daugelis žmonių naudoja sutrumpinimus ‘saw’, ‘saws’ ar ‘pbuh’ norėdami įvykdyti šį paliepimą raštiškai. Ar tai atitinka paliepimą siųsti salāh ir salām Pranašui صلى الله عليه وسلم ? Štai, ką apie tai sako islamo mokslininkai:

Pastoviojo islamo mokslininkų komiteto vadovas Abdul-’Azyz ibn ‘Abdillāh ibn Bāz išdavė tokį verdiktą, gavęs klausimą apie palaimos Pranašui صلى الله عليه وسلم  maldavimo sutrumpinimą: ‘Užrašyti pilna fraze “sallallahu aleihi va sallam”- صلى الله عليه وسلم yra sunna’, nes tai yra maldavimo (dua) rūšis, o maldavimas yra vienas iš garbinimo veiksmų tiek raštišku pavidalu, tiek kalboje. Todėl trumpinti naudojant raides SĀD -‘ ص ‘ ar žodį ‘SĀD-LIAM-‘AJN-MYM’ - صلعم  nėra nei maldavimas (dua), nei garbinimo veiksmas nepriklausomai nuo to, ar tai bus atlikta raštu, ar žodžiu. Dėl šios priežasties tokie trumpiniai nebuvo naudojami pirmų trijų kartų, apie kurių gėrį liudijo (7) Pranašas صلى الله عليه وسلم . 

‘SĀD’ ir ‘SĀD-LIAM-‘AJN-MYM’ yra dažnai naudojama kai kuriose arabiškose knygose. Jų atitikmuo anglų kalboje yra: SAW, SAWS, SAAWS, PBUH ir panašiai. 

Al-Feijrūz-Abādī pasakė: ‘Netinkama yra naudoti simbolius ir trumpinius susijusius su salāh ir salam, kaip kai kurie tinginiai daro ar neišprusę, ar net kai kurie žinojimo studentai. Jie rašo ‘SĀD-LIAM-‘AJN-MYM’ vietoje ‘sallallahu aleihi va salliam’.’ (8)

Achmed Šākir pasakė: ‘Vėlesnių kartų frazes ‘sallallahu aleihi va salliam’ trumpinimas yra absurdiška tradicija.’ (9)

Vasi Allah Abbās pasakė: ‘Apskritai yra neleistina trumpinti salām rašant, kaip kad yra neleistina trumpinti palaimos ir ramybės maldavimą (dua) Pranašui صلى الله عليه وسلم  (sallallahu aleihi va salliam). Lygiai taip pat yra draudžiami tokie trumpiniai kalboje.’ (10)

Ir Allah تعالى  žino geriausiai. Lai išbaigtas ir pilnas salāh ir salām būna mūsų mylimam Pranašui, jo garbingai šeimai ir bendražygiams.

Paaiškinimai:


[1] Siųsti salāh Pranašui صلى الله عليه وسلم  reiškia, kad žmogus meldžia Allah تعالى  išaukštinti jį ir paminėti jo aukštą statusą angelams. Paaiškinimas iš Ibn Al-Kajjim knygos Džalā’ Al-Afhām (psl.253), Ibn Hadžr Fat-chul-Bārī (11/179-197), ar Ibn Katsyro tafsyre (33:56).

[2] salām: saugumas

[3] Sura Al-Achzab (33):56 reikšmių vertimas.

[4] Autentiškas chadisas surinktas Ibn Hib-bān rinkinyje Sachych (#906, 3/187), kurį perdavė Abu Hureira’ رضي الله عنه (lai Allaah būna juo patenkintas). Al-Albānī patvirtino šio chadiso autentiškumą rinkinyje Silsilatul-Achādyth As-Sachycha’ (#3359, 7/1080).

[5] Tvirto (chasan) chadiso, kurį surinko Ibn Aby ‘Āsim rinkinyje As-Salāh ‘Alan-Naby (psl.30-31), kurį perdavė Abu Tharr رضي الله عنه  (lai Allah būna juo patenkintas). Hamdi As-Salafi paskelbė jį tvirtu (chasan) patikrinęs knygą.

[6] Autentiškas chadisas, užrašytas At-Tabarāni Al-Mu’džam Al-Kiabyr, kurį perdavė Džābir ibn Samurah رضي الله عنه (Lai Allah būna juo patenkintas). Al-Albāni patvirtino chadiso autentiškumą patikrinęs Al-Munthiry At-Targhyb vat-Tarhyb (#1677, 2/298).

[7] Fatvāvy Al-Ladžnatid-Dā’imah #18770 (12/208-209)

[8] Iš jo knygos pavadinimu As-Salātu val-Bašar, kaip kad cituojama iš Mu’džam Al-Manāhy Al-Laf-thijjah (psl.351)

[9] Imamo Achmad Musnad (#5088, 9/105)

[10] Iš raštiško šeicho atsakymo, failo nr.: AAWA004, data: 1423/6/24



No comments:

Post a Comment