Salafija

Salafija

Monday 2 May 2016

Ar salafis gali paneigti kitą salafį viešai?



Abu Muchammad al-Džamaiki paklausė:

Ar salafiui leistina viešai paneigti kitą salafį, žmonių auditorijai paminint jo vardą ir žmonės teigia, kad pakankamas yra gerai žinomų (vyresniųjų) studentų reikalo išaiškinimas ir kad tai nėra būtina, kad tą reikalą išaiškintų islamo mokslininkai?


Šeichas Muchammad Ibn Hādi al-Madkhalī حفظه الله atsakė:

Visos klaidos yra paneigiamos nepaisant to, kas jas atlieka. Tai yra leistina paneigti salafį viešai, kuris tą klaidą padarė viešai.

Abu Jusuf Khalyfah paklausė:

Asmuo, kuris paneigia kitą asmenį, ar tai yra gerai kada jis sako: 'toks ir toks yra problemų darytojas' ir neišaiškina reikalo, ir jeigu paprašoma išsamaus paaiškinimo, atsakymas būna, kad klausyk ką studentas pasakė ir pan?

Šeichas Muchammad Ibn Hādi al-Madkhalī حفظه الله atsakė:

Tai yra būtina, kad jis išaiškintų. Jam reikia pateikti įrodymus dėl kritikos. Jis turi sudėti taškus ant raidžių, kad mes žinotume kas yra kas. Jeigu taškas dedamas po raide, tai mes žinosime, kad tai raidė "Ba" ب  arba du taškai ant raidės, tai mes žinosime, kad tai raidė "ta" ت  arba trys taškai ant raidės, tai mes žinosime kad tai raidė "tsa" ث ir panašiai.

Abu Muchammad al-Džamaiki paklausė Šeicho حفظه الله:

Šiomis dienomis eiliniai žmonės kreipiasi dėl tam tikrų reikalų pas gerai žinomus didžiuosius/vyresniuosius studentus, su reikalais, kurie turėtų būti nukreipti pas mokslininkus. Ar taip teisinga?

Šeichas Muchammad Ibn Hādi al-Madkhalī حفظه الله atsakė:

Tai neteisinga. Jūs privalote kreiptis su reikalu pas mokslininkus (ulema). Grąžinkite savo reikalus pas ulema, tuos kurie žino kaip išskleisti reikšmes ir tinkamai nustatyti situaciją.
Ir kada juos pasiekia informacija apie visuomenės saugumą ar baimę, jie apie tai praneša (paplatina visur aplinkui). Bet jeigu jie būtų sugrįžę  atgal prie to, ką sakė Pasiuntinys صلى الله عليه وسلم arba prie tų, kurie tarp jų atsakingi (kurie turi valdžią), tada tie, kurie [gali] išskleisti teisingas išvadas iš to, jie būtų apie tai žinoję. Ir jei ne Allah Malonė, mes visi  sektumėme Šėtonu, išskyrus vienetai.[Koranas, An-Nisā: 83]

Nesikreipimas pas tinkamus žmones dėl sprendimų reiškia, kad bus padaryta didelė žala ir trūkumai. Todėl, tai yra būtina, kad sprendimai būtų siekiami iš ulema ir ne iš studentų, nes jie nėra pasirengę patys vieni išspręsti pagrindinius ir didelius klausimus ir jeigu jie bandytų spręsti šiuos dalykus, tai sukeltų trūkumų".

Tada Abu 'Abdis Salām al-Džujānī paklausė Šeicho:

Ar ši frazė "Gerai žinomi vyresnieji studentai (žinojimo)" netgi teisinga?

Šeichas Muchammad Ibn Hādi al-Madkhalī حفظه الله atsakė:

Nėra tokio dalyko kaip vyresnieji studentai (žinojimo); yra ulema (islamo mokslininkai) ir (žinojimo) studentai. Kreipkitės dėl sprendimų pas ulema (mokslininkus).


Autentiškas Šaltinis: salafyink.com




No comments:

Post a Comment