Salafija

Salafija

Sunday 7 May 2017

164. Jei mes nesame kažkuo tikri, tai mes sakome “Allah žino geriausiai”

At-Tahāwī doktrinos paaiškinimas
Komentaras šeicho Sālih Al-Fauzan 

Punktas Nr. 164 (psl. 172-174)

Jei mes nesame kažkuo tikri, tai mes sakome “Allah žino geriausiai” (Allāhu Alem).

Tai yra labai svarbus reikalas, nes tai liečia žinias (žinojimą). Mes nekalbame apie tai, ko nežinome. Jeigu asmuo apie kažką žino (ar išmano), jis turėtų apie tai kalbėti, tačiau jeigu jis nežino, tuomet jis neturėtų nieko sakyti. Taip pat asmuo neturėtų kalbėti apie religinius dalykus, tokius kaip garbinimas, jeigu jis apie tai neturi žinių. Išties jis turėtų sustabdyti save nuo to ir sakyti "Allah žino geriausiai".

Kartą pas imamą Mālik (رحمه الله) atėjo vyras ir paklausė jo 40-ties dalykų. Jis jam atsakė į keturis ir kas lietė kitus klausimus, jis atsakė: "Aš nežinau." Tai žmogus jam pasakė: "Aš atkeliavau ant kupranugario  pas tave iš tos ir tos vietos, ir tu man atsakai: "Aš nežinau." Imamas Mālik (رحمه الله) jam tarė: "Keliauk atgal, į ten iš kur atvykai, ant savo kupranugario, ir sakyk (jiems): "Aš paklausiau Mālik ir jis atsakė: 'aš nežinau!' "

Kuomet Pranašas () buvo paklaustas kažko, į ką jis negalėjo atsakyti, nes jam nebuvo apie tai apreikšta, jis laukdavo iki kol jam bus atskleistas dieviškasis apreiškimas. Taipogi, kuomet Pranašo () kompanionai buvo paklausti apie kažką, ko jie nežinojo, jie atsakydavo: "Allah ir Jo Pasiuntinys žino geriausiai" ir jie nesufabrikuodavo atsakymų. Tai yra kilnus ir rimtas reikalas. Allah padarė kalbėjimą apie Jį didesniu nusikaltimu, vienu laipsniu aukštesniu už stabų garbinimą. Pats Aukščiausiasis sako:


﴿قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالإِثْمَ وَالْبَغْىَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَن تُشْرِكُواْ بِاللَّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَـناً وَأَن تَقُولُواْ عَلَى اللَّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ


"Sakyk: "Mano Valdovas uždraudė nepadorumą, ar jis būtų atviras ar slaptas - nuodėmių atlikimą (nepaklusnumą) ir priespaudos naudojimą (prieš kitus asmenis), ir priskirti tolygius Viešpačiui (varžovus), kai tam nebuvo duotas leidimas, ir kad kalbėtumėt apie Allah tai, ko Jūs nežinote.“ (Koranas 7:33)

Allah sako:

﴿وَلاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولـئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْؤُولاً


Nesiekite (nesilaikykite) kažko, kas jums nežinoma. Išties klausa, rega ir širdis - visi jie bus paklausti." (Koranas 17:36)


Mano brangūs broliai, pakanka jums pasakyti "aš nežinau". Jeigu jūs tai sakote, tai jūs jau atsakėte į klausimą. Ir nesufabrikuokite ar nekalbėkite netiesos apie religijos nuostatus pasilikdami neapdairūs. Neydinga jums yra atsakyti "aš nežinau" į tai, ko nežinote, išties toks atsakymas yra idealus, nes tai yra dievobaimingumo ir susirūpinimo ženklu, ir kiti asmenys jus gerbs už tai.

Daugybė žmonių, kurie priskiria save žinojimui, ypač šiais laikais, kuomet islamo mokslininkų yra keli ir skaitytojų daug, jie (ta dauguma) išleidžia teisėtas nuomones ir verdiktus, ir nerūpestingai leidžiasi į kalbas apie religinius nuostatus neturėdami žinių, ir jie tai daro žiniasklaidoje ir visur kitur. Su Allah Malone, tokių asmenų neišmanymas išviešinamas masėms žmonių, ir jie patys taip apsigėdino su Allah valia. Būtų jie apsisaugoję ir susilaikę nuo to, ko nežino, ir parodę dievobaimingumą, tai būtų buvę daug idealiau, ir Allah būtų juos išaukštinęs žmonių akyse. Pasinaudokime šiuo įspėjimu ir mes. 

PDF failas - 164. Jei mes nesame kažkuo tikri, tai mes sakome “Allah žino geriausiai”

No comments:

Post a Comment