Salafija

Salafija

Sunday 20 September 2015

Ar yra leistina lankyti ne-musulmonų kapus?

Fatvos Nr. 15509

Klausimas:

Ar tai yra leistina lankyti ne-musulmonų kapus, kadangi Allah leido Pranašui  صلى الله عليه وسلم  aplankyti jo motinos kapą, žinant, kad ji buvo iš Pragaro gyventojų? Kaip mums suderinti tai su jo صلى الله عليه وسلم pasakymu: "Kuomet jūs praeisite palei kapus tų, kurie yra nubausti, jūs turėtumėt nusilenkti"?

Atsakymas: 

Kapų lankymas yra absoliučiai "mašru" (islamiškai leistinas). Lankant musulmonų kapus reiktų atlikti maldavimus ir prašyti Allah atleidimo jiems, ir susimąstyti. Yra autentiškas perdavimas nuo Bureida (lai Allah būna patenkintas juo), kad jis sakė: Allah Pasiuntinys صلى الله عليه وسلم mokė  juos (savo kompanionus) recituoti sekančius žodžius kuomet aplankant kapus:

 "Lai būna palaima jums, kapų gyventojams, tikintiesiems ir musulmonams. Be abejonės, mes prisijungsime prie jūsų, in ša Allah ان شاء الله. Mes meldžiame Allah gėrio sau ir jums."

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ أَهْلَ الدِّيَارِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُسْلِمِينَ وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ لَلَاحِقُونَ أَسْأَلُ اللَّهَ لَنَا وَلَكُمْ الْعَافِيَةَ


[Muslim, Sahih, Book on funerals, no. 975; Al-Nasa'y, Sunan, Book on funerals, no. 2040; Ibn Majah, Sunan, Book on funerals, no. 1547; and Ahmad, Musnad, vol. 5, p. 360.]

Kas liečia ne-musulmonų kapų lankymą, tai turėtų būti atliekama tam, kad susimąstyti ir perspėti save. Būtent dėl to, kuomet Pranašas صلى الله عليه وسلم paprašė Allah leidimo aplankyti savo mamos kapą, Jis jam suteikė leidimą, bet kuomet jis paklausė Jo ar jis gali prašyti jai atleidimo, jam buvo uždrausta tai daryti. (Perduota Muslim jo sachyche)

Kas liečia tą chadiso dalį, kuri paminėta klausime, šis autentiškas tekstas yra randamas dviejose autentiškose Chadisų Knygose (Al-Bukhari and Muslim), perdavimas Ibn `Umar رضي الله عنه , kad Pranašas صلى الله عليه وسلم  praėjo palei Tamūdo žmonių kapines, ir jis pasakė: 

"Neįženkite į kapines tų, kurie susilaukė bausmės, nebent jūs raudojate, tarsi jus būtų ištikę tai, kas buvo ištikę juos."


[Al-Bukhari, Sahih, Book on Tafsir, no. 4702; Muslim, Sahih, Book on asceticism and heart-softening narrations, no. 2980; and Ahmad, Musnad, vol. 2, p. 137.]

(Part No. 7; Page No. 444)

Tai nėra absoliučiai uždrausta lankyti kapines žmonių, kurie buvo nubausti; iš tikrųjų, kas turima omenyje yra tai, kad tai yra draudžiama juos lankyti jaučiantis atsipalaidavusiems ir laimingiems; tai nėra nieko bloga lankyti juos raudant, susimąstant ir analizuojant save.

Mes prašome Allah suteikti mums sėkmę. Lai ramybė ir palaima būna mūsų Pranašui Muchammed, jo šeimai ir jo bendražygiams.

Nuolatinis Fatvų Komitetas ir Ifta

Pirmininkas: Abdul-Aziz Ibn Abdullah Ibn Bāz
Pirmininko pavaduotojas: Abdul-Razzak Afify
Nariai: Bakr Abu Zeid, Abdul-Aziz Al Šeich, Abdullah Ibn Gudajjan ir Salih Al Fauzān






No comments:

Post a Comment