Salafija

Salafija

Saturday 5 March 2016

Migdolų Vertė

Migdolai gali kontroliuoti svorį


Didis mokslininkas Ibn Al-Kajjim savo knygoje “Pranašo Medicina“  paminėjo, kad migdolai  yra labai naudingi sveikatai, ypač valgant juos kartu su datulėmis ir figomis.

Neseniai ištirta, kad migdolai yra susiję su daugybe naudingų dalykų sveikatai,  įskaitant tai, kad jie padeda kontroliuoti svorio padidėjimą ir nutukimą.

Migdolai yra migdolo medžio vaisiai, t.y. sėklos. Dažniausiai vartojami migdolai yra “saldūs migdolai“ (Prunus dulcis). Vieną unciją migdolų (t.y. apie 28 gr. ir tai būtų apie 23 migdolus) sudaro 160 kalorijų.  Migdolai yra geras baltymų ir skaidulinių medžiagų šaltinis, taip pat jie turtingi vitaminu E, magniumi, kalciumi ir geležimi. Migdolų sudėtyje yra gausybė antioksidantų, įskaitant flavonoidus kvercetiną ir kaempferolą. 

Migdolai ir Nutukimas

2004 metais atliktame tyrime, paskelbtame žurnale pavadinimu  “Amerikiečių  Klinikinės Mitybos Mokslų Žurnalas”, atlikto eksperimento metu buvo nustatyta, kad moterys, kurios valgydavo porciją migdolų, savo organizmo sistemoje turėjo didesnį kiekį cholecystokinino (hormono, kuris susijęs su sotumo jausmu valgant riebalų turinčius produktus) nei vyrai [1]. Praktiniu požiūriu tai reiškia, kad migdolai suteikia tą “malonumo“ jausmą tiek vyrams, tiek moterims, bet moterys išlieka sotesnės ilgesnį laiką.

Kitas tyrimas, atliktas Londono Karališkajame Koledže, nustatė, kad migdolai padeda blokuoti angliavandenių absorbciją (absorbavimą, sugėrimą), blokuoja savo pačių riebalų absorbciją ir pagerina vyrų ir moterų sotumo jausmą [2].

Pagal 2003 metais atliktą tyrimą, paskelbtame žurnale “International Journal of Obeisity” (Nutukimo Tarptautinis Žurnalas), kad asmenys, įtraukę 84g (apie tris saujas) migdolų į mažo kaloringumo dietą, numetė daugiau svorio lyginant su tais, kurie laikėsi “low-fat” mažai riebalų turinčios dietos ir “low-calorie” mažai kalorijų turinčios dietos. [3] Dieta, kurioje buvo įtraukti migdolų riešutai, padėjo labiau numesti svorį ir ilgiau išlaikyti tą svorį po numetimo.

Migdolų naudojimo patarimai:

Migdolai turėtų buti laikomi sandariame inde, vėsioje sausoje vietoje, nes didelis gerųjų riebalų kiekis juose apkartina juos.

Iš migdolų gali būti gaminamas migdolų pienas, t.y. šviežias (žalias) pienas, kuris gali būti pakaitalu karvės pienui.

Migdolų aliejus yra lengvas, švelnus aliejus, turintis  didelį kiekį omega 3 riebalų ir jis gali būti naudojamas kaip alyvuogių aliejaus pakaitalas.

Migdolų miltai gali būti naudojami vietoj kvietinių miltų pyragams ir sausainiams. Migdolų miltai neturi glitimo, todėl jie yra idealiai tinka žmonėms, turintiems alergiją glitimui ar tiems sergantiems celiakija (lėtinė plonosios žarnos liga). Taip pat, saldieji migdolai turi labai mažai angliavandenių, todėl jų miltai puikiai tinka žmonėms, kurie nori sumažinti angliavandenių sunaudojimo kiekį.

Nuorodos Anglų Kalba:

[1] Burton-Freeman B, Davis PA, Schneeman BO. Interaction of fat availability and sex on postprandial satiety and cholecystokinin after mixed-food meals. Am J Clin Nutr. 2004 Nov;80(5):1207-14. 

[2] Ellis PR, Kendall CW, Ren Y, Parker C, Pacy JF, Waldron KW, Jenkins DJ. Role of cell walls in the bioaccessibility of lipids in almond seeds. Am J Clin Nutr. 2004 Sep;80(3):604-613.

[3] Wien MA, Sabate JM, Ikle DN, Cole SE, Kandeel FR. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Nov; 27(11):1365-1372.

Išvertė Sesuo Aida.

Džazak Allahu Khairan.






No comments:

Post a Comment