Salafija

Salafija

Thursday 6 April 2017

Apie persivalgymą, viršsvorį ir nutukimą

Nr. 15 - Valgymas ant pilno skrandžio

Lukmān išmintingasis sakė savo sūnui: "O sūnau. Neprisivalgyk ant pilno skrandžio, išties, toks valgymas po valgymo įvarys žmogui ligą."

Kitame perdavime, Lukman išmintingasis sakė savo sūnui: "O sūnau. Nevalgyk nieko ant pilno skrandžio. Tau yra geriau palikti tą maistą šuniui, nei pačiam jį suvalgyti."


Nr.16 - Tiek prisivalgė, kad daugiau nebegali

Al-Hasan al-Basri pakvietė vyrą pavalgyti kartu su juo, tai vyras atsakė jam: "Aš jau pavalgiau ir aš daugiau nebegaliu (aš labai sotus)." Tai Al-Hasan al-Basri tarė: "Subhān Allah, argi tikintysis valgo tiek, kad daugiau nebegali?"


Nr. 30 - Persivalgymas stabdo tave pasiekti tavo tikslus

Muchammed ibn Vuasi sakė: "Tas, kuris suvalgo mažiau, jis įgaus supratimą ir sugebės padaryti taip, kad jį žmonės suprastų. Jis pataps tyru ir jo širdis suminkštės. Išties, persivalgymas neduoda nieko gero žmogui ir stabdo jį pasiekti daugybę dalykų, kuriuos jis trokšta įgyvendinti."

Suleimān Ad-Dārāni sakė: "Kai asmuo patampa alkanu ir išroškusiu, širdis patampa tyra ir minkšta, ir kai jis prisivalgo iki soties ir numalšina troškulį, širdis patampa akla.”


Nr.32 - Apie persivalgymą, viršsvorį ir nutukimą:

Hasan al-Basri sakė: "Prisiekiu Allah. Esu sutikęs grupes žmonių ir lydėjęs jas. Nei vienas iš jų nebuvo liepęs gaminti jiems maistą jų namuose ir nei vienas iš jų neprisivalgydavo iki soties (pilnumo) iki pat mirties. Kai jie tik pajusdavo, kad jie tuoj bus sotūs (pripildę skrandžius), jie nustodavo valgyti.”


Abdul-Aziz bin Davūd sakė:

"Valgymas su saiku skatina gerų darbų atlikimą.”

[Džami al-uliūm vual hikam V.2 P.472]



No comments:

Post a Comment