Salafija

Salafija

Saturday 23 April 2016

Ar žmona gali perimti vyro pavardę?




Pranašas صلى الله عليه وسلم sakė: 



"Asmuo, kuris priskyrė tėvystę kitam nei savo tėvui, ar tvirtino buvęs vergu kito nei jo šeimininkas, jį lydės prakeikimas iki pat prisikėlimo dienos."



 [Abū Dāvūd Nr. 5115 ir At-Tirmitzi Nr. 2120]



*****

Tai yra neleistina asmeniui pakeisti pavardę, kadangi tai yra reikalas susijęs su kilme (giminystės ryšiu) ir su tiesa (teisingumu). Kada asmuo susituokia, jų kilmė nepasikeičia. Ne-musulmonai į šį reikalą nežiūri rimtai ir iš tikro, vyrų pavardės perėmimas atsirado iš vyrų laikymo moteris savo nuosavybe ir to kilmė priklauso Europos Krikščionims, tai įvyko tuo pačiu metu, kada kilo debatai ar išvis moterys turi sielas. Todėl, tai turėtų būti neapkenčiama musulmonei pasikeisti savo pavardę.


Priimti jaunikio pavardę nėra būtina sąlyga civilinei santuokai įtvirtinti (dokumentų atžvilgiu), iš tikro, šiais laikais Vakaruose netgi nereikia būti susituokusiems, kad būtų pripažįntos tos poros civilinės teisės.

Keista vistik, kad nemaža dalis musulmonių sesių iki šiol pasikeičia pavardes į savo vyrų pavardes (ar yra prašomos savo naujų vyrų taip padaryti).


Paimta iš Troid.ca forumo.

Chadisai:



Spauskite ant linko: Abū Dāvūd Nr. 5115



Spauskite ant linko: At-Tirmitzi Nr. 2120

Pastaba:

Tai yra draudžiama keisti pavardę tiek vyrams, tiek moterims, tiek įvaikintiems vaikams, remiantis šiais Pranašo  صلى الله عليه وسلم perdavimais.


{Vadinkite juos (įvaikintus sūnus) jų tėvų vardais* (pavardėm): taip yra teisingiau Allah atžvilgiu. Bet jeigu jūs nežinote jų tėvo (vardo), vadinkite juos tikėjimo (religijos) broliais ir Mavālykum (savo išlaisvintais vergais)}. 
(Sūra Al-Ahzab 33:5)


*Pavyzdžiui: Adam yra  Ibrahym'o sūnus. Tai arabiškai mes sakysime Adam Ibn Ibrahym.

Šaltinis: alifta.net

Pranašas  صلى الله عليه وسلم sakė:

Asmeniui, teigiančiam esant sūnumi kito nei jo tėvas,  jam tai darant sąmoningai ir gerai žinant (kad tas žmogus nėra jo tėvas), tokiam bus uždrausta įžengti į Rojų. 

(Perdavė Achmad Musnad vol. 5, p.46, Al-Bukchāri 4327, Muslim 63, Abū Davūd 5113, Ibn Madža 2610)

*****

Pranašas  صلى الله عليه وسلم sakė: 

Asmuo, kuris teigia esant sūnumi kito nei jo tėvas, arba vergas,  kuris teigia esant vergu kito nei jo šeimininkas, jį lydės Allah prakeikimas iki pat Prisikėlimo Dienos. 

(Abū Davūd 5115)


Šaltinis: alifta.net

Ką reiškia būti prakeiktam?

Būti prakeiktam (prakeiktai) reiškia, kad jam (jai) yra nutrauktas Allah Gailestingumas (Malonė); tai įrodo, kad tokie praktikavimai, už kuriuos yra prakeikimas, jie priskiriami didžiosioms nuodėmėms.

No comments:

Post a Comment