Salafija

Salafija

Friday 1 April 2016

Kokia yra žodžio 'Hizbyja' reikšmė ir kas yra 'Hizbis'?





Šeichas Rabī Ibn Hādī Al-Madkhalī حفظه الله

Klausimas:

Ką reiškia 'hizbyja' (partizanystė)? Kas turima omenyje, kai yra sakoma: toks ir toks turi hizbyją? Kas yra hizbiai (hizbijūn) ir kokia yra jų dava (kvietimas į islamą) ir metodologija?



Šeichas Rabī Ibn Hādī Al-Madkhalī حفظه الله:

Bet kuris asmuo, oponuojantis salaf metodologijai yra iš tų, kuris priklauso nuklydusiai partizaniškai grupei, hizbyjai nėra sąlygų. Allah paminėjo ankstesniąsias tautas 'ahzāb' (partizaniškomis grupėmis) ir pavadino Kureišius 'ahzāb', kada jie susivienijo kartu prieš Allah Pasiuntinį ﷺ. Jie neturėjo organizacijos ar kažko panašaus į tai.

Todėl, hizb (partizaniška grupė) nebūtinai yra organizuota. Jeigu hizb (grupė) yra organizuota, tai ji yra su padidinta korupcija. Fanatiškas prisirišimas specifinei ideologijai, kuri oponuoja Allah Knygai ir Pranašo ﷺ sunnai, ir rodomas (grindžiamas) stiprus lojalumas žmonėms ir neasocijavimasis nuo jų dėl to, tada tai yra tahazzub (partizanystė)! Tai yra partizanystė netgi jeigu ir neorganizuota. Laikymasis klaidingos ideologijos ir rinkimas (kvietimas) žmonių po ja, tai yra hizb; ar ji būtų organizuota ar ne.

Jeigu jų būvimas drauge (vienijimasis) yra vardan asmens, kuris oponuoja Allah Knygai ir Sunnai, tada tai yra hizb. Netikintieji, kurie kovojo prieš Pasiuntinį ﷺ neturėjo organizacijos, kurios egzistuoja šiomis dienomis ir Allah vistiek kreipėsi į juos kaip ahzāb (grupes), tai kaip taip yra?  Kadangi jie suformavo partizanišką konfederaciją (sąjungą, susivienijimą) paremti melui ir kovoti prieš tiesą - ir jie ginčijosi naudodami melą, kad juo paneigtų tiesą.



كَذَّبَتْ قَبْلَهُمْ قَوْمُ نُوحٍ وَالْأَحْزَابُ مِن بَعْدِهِمْ وَهَمَّتْ كُلُّ أُمَّةٍ بِرَسُولِهِمْ لِيَأْخُذُوهُ وَجَادَلُوا بِالْبَاطِلِ لِيُدْحِضُوا بِهِ الْحَقَّ فَأَخَذْتُهُمْ فَكَيْفَ كَانَ عِقَابِ

{...ir Ahzāb (grupės) po jų neigė (nepripažino) savo pranašų, ir kiekviena (netikinčiųjų) tauta sąmokslavo prieš savo Pranašą susidorodama su juo, ir jie ginčijosi naudodamiesi melu paneigti tiesą...} [Sura Ghafir: 5] Allah juos vadino Ahzāb - telaimina jus Allah - jie suformavo sąjungą, kurią sudarė Kureišiai, Gatafān, Kuraidta, ir įvairios gentys; jos nebuvo organizuotos. Jie patapo konfederacija, todėl Allah juos pavadino ahzāb ir yra sūra pavadinimu 'Sūratul -Ahzāb' (Sūra Ahzāb, Nr.33); ar jos buvo organizuotos?!



Taigi Hizb nebūtinai yra organizuota. Jeigu jie tiki klaidinga ideologija ir ginčijasi jos labui ir jos apginimui, tuomet tai yra hizb. Jeigu dar prie to jie yra organizuoti ir jie renka turtą (yra finansuojami), tai žinoma, jie yra pilnai įsitraukę į Hizbyją ir yra patapę viena iš partizaniškų nuklydusių grupių (hizb) - mes šaukiamės Allah prieglobsčio.



Išvertė iš Arabų Kalbos  ‘Abd ar-Rahman Hugh

Į Lietuvių Kalbą vertė Nora Umm Youcef

Paaiškinimas:

 Hizb yra grupė, sekta, partija, organizacija. Hizb gali turėti teigiamą reikšmę arba neigiamą. Allah grupė (Jo sekta) yra teigiamas dalykas, dorybingas, bei teisingas. Tačiau visos kitos sektos nėra kažkoks gėris, nes jos be abejonės yra priešingos Allah grupei (t.y. Allah pasekėjams), nes jos suformuotos visai kitokiems tikslams. Dėl to, visos kitos grupės (partijos ar sektos) yra vadinamos partizaniškomis, kadangi jos propaguoja tam tikrą ideologiją, įsitikinimą, politiką ar propagandą. Tų partijų, sąjūdžių, sektų, grupių ar judėjimo pasekėjai yra vadinami hizbiais.

Partizanas - šališkas rėmėjas, stipriai palaikantis asmuo, kuris nesiklauso kitų žmonių nuomonės. Taip pat stiprus partijos rėmėjas, dalyvis, pasekėjas, propaguotojas, fanatikas, fanas, arba sektantas.
Autentiški  šaltiniai:

video.dusunnah.com

youtube



No comments:

Post a Comment