Salafija

Salafija

Wednesday 27 May 2015

Koranas turėtų būti liečiams tik asmenų, kurie yra "tahir"


Klausimas:

Koks yra verdiktas asmeniui, kuris yra be "vudu", dėl Korano lietimo arba jo ėmimo, jei to asmens kūnas yra švarus?

Atsakymas:

Musulmonui yra neleistina liesti "muschaf"-Korano be "vudu", remiantis dauguma dominuojančių islamo mokslininkų  "Džiumhur" nuomone, įskaitant Keturis Imamus (Abu Hanifa, Malik, Al-Šafi'y ir Achmed رضي الله عنهما). Dar daugiau, tokia nuomonė buvo ir sachabių (Pranašo صلى الله عليه وسلم  Kompanionų), jie laikėsi nuomonės, kad niekam nėra leistina liesti "muschaf", išskyrus "tahir"(ritualiai švariems, tyriems). Yra Sachich (autentiškas) Chadisas šiuo klausimu, kurį perdavė Amr Ibn Hazm  رضي الله عنه, kad Pranašas صلى الله عليه وسلم :

(Part No. 24; Page No. 337)

{"Parašė Jemeno žmonėms: "Niekas neturėtų liesti Korano išskyrus tą, kuris yra 'tahir' (rituališkai švarus, tyras)."}

Šis Chadisas yra patikimas ir turi keletą perduotų eilučių palaikančių viena kitą. Atitinkamai, musulmonas liečiantis "muschaf" turėtų būti "tahir". Tokia pati taisyklė taikoma ir kuomet Koranas yra nešamas iš vienos vietos į kitą - asmuo turi būti "tahir". Bet, jeigu Knyga liečiama ar nešama per įpakavimą, apvalkalą, ar nešant už pakabos, tuomet tame nėra nieko blogo. Tačiau, tiesiogiai liesti nesant "tahir" yra draudžiama, remiantis pačia teisingiausia nuomone, kurios laikėsi "Džiumhur". Kas liečia recitavimą, tai asmeniui esančiam minimaliai  "hadat" (rituliškai nešvariam, kuriam reikalingas apsiprausimas) galima recituoti Koraną iš atminties arba skaityti jį neliečiant "muschaf" kartu su asmeniu, kuris gali jį pataisyti ar priminti vietomis, kada reikia. Tačiau, asmuo, esantis didelioje nešvarumo būsenoje - "džiunūb", tokiam negalima recituoti jo, kadangi buvo perduota Achmed su geru "sanad" (perdavėjų grandine) nuo A'išos رضي الله عنها , jog Pranašas صلى الله عليه وسلم išėjęs iš išvietės recitavo dalį Korano ir po to pasakė:

{"Taip daryti yra galima asmeniui, kuris nėra "džiunūb", nes "džiunūb" asmeniui negalima recituoti net vieno ajato (Korano eilutės)."}

(Part No. 24; Page No. 338)

Tai reiškia, kad asmuo esantis "džanaba" būsenoje (neapsiprausęs po lytinio suėjimo) negali skaityti iš "muschaf", ar netgi iš atminties iki kol neišsimaudys, apsipraus. Asmeniui, esančiam minimalioje nešvarumo būsenoje ("hadat"), yra leistina recituoti iš atminties neliečiant "muschaf".

Kas liečia moterį, kuri serga mėnesinėmis ar yra pogimdyminio kraujavimo periode, šiuo klausimu islamo mokslininkų nuomonės išsiskiria. Kai kurie iš jų priskiria ją tolygią tiems, kurie yra "džiunūb" ir draudžia Korano recitavimą. Kiti mokslininkai yra nuomonės, kad jai galima recituoti iš atminties, neliečiant Korano, kadangi menstruacinio ciklo ir pogimdyminio kraujavimo periodai yra daug ilgesni nei "džianaba". "Džiunūb" gali iš karto išsimaudyti ir recituoti Koraną. Tačiau, mėnesinis ciklas gali tęstis dešimt dienų ar daugiau ir pogimdyminis periodas gali būti labai ilgas. Teisinga nuomonė yra ta, kad Korano recitavimas iš atminties yra nedraudžiamas. Tai yra svariausia iš visų nuomonių, kadangi buvo autentiškai perduota dviejuose "Sachich" chadisų rinkiniuose (al-Bukchari ir Muslim), kad Pranašas صلى الله عليه وسلم pasakė A'šai رضي الله عنها , kada jai prasidėjo menstruacinis periodas Hadž'o metu:

{"Atlik viską, ką atlieka piligrimas, išskyrus "tavaf" (ėjimą aplink Kabą), iki kol tu patapsi tyra."}

Piligrimas recituoja Koraną ir kadangi Pranašas صلى الله عليه وسلم nepadarė tai  išimtimi, tai parodo recitavimo leistinumą moterims, jų periodų metu. Panašiai, jis صلى الله عليه وسلم sakė Asmai, Umais dukrai, kada ji pasigimdė  Muchammed, Abu Bakr sūnų, Mikate (vietoje, kur  įžengiama pradėti Hadž ir Umrą)  per Atsisveikinimo Hadž'ą.

(Part No. 24; Page No. 339)

Atitinkamai, visa tai parodo, kad serganti mėnesinėmis moteris ir moteris per pogimdyminį periodą, gali recituoti Koraną neliesdamos jo. Bet, kas liečia chadisą, kurį perdavė Ibn Umar رضي الله عنه, kuriame Pranašas صلى الله عليه وسلم teigė:
{"Mėnesinėmis serganti moteris ar "džiunūb" negali recituoti nieko iš Korano." } yra silpnas "da'if" Chadisas (kuris nepasiekia "chasan" statuso, dėl perdavimo grandinės silpnumo ar vieno iš perdavėjų), kadangi į grandinę "sanad" įeina Musa ibn `Utbah ir Ibn `Ajjaš, perdavimas Musos ibn `Utbah, ir mokslininkai klasifikavo Musos perdavimus silpnais "Da'if". Mokslininkai teigia, kad jo "sanad" yra geras, kada perduodama iš Levant žmonių (regiono, apimančio Siriją, Libaną, Jordaniją ir Palestiną), jo gimtosios šalies, bet yra silpnas, kada perduodama iš Hidžaz žmonių. Šis Chadisas perduotas iš Al-Hidžaz žmonių, todėl jis yra laikomas silpnu "da'if". 

Ibn Bāz fatva.





No comments:

Post a Comment