Salafija

Salafija

Saturday 23 May 2015

Pasninkas Al-Muharram mėnesį ir Ašūros dieną






Vardan Allah Maloningojo Gailestingojo

Šlovė Allah, Pasaulių Valdovui, taika ir palaima mūsų Pranašui Muchamedui, jo šeimos nariams ir visiems jo bendražygiams.


Al-Muharram mėnuo – tai pirmas mėnulio metų mėnuo ir jis taip pat yra vienas iš 4 uždraustųjų mėnesių, pagal Allah تعالى  nustatymą. Visagalis Allah pasakė:  



“Iš tiesų, mėnesių skaičius metuose pagal Allah nustatymą yra dvylika mėnesių. Taip buvo įrašyta Allah Rašte ir tądien, kai Jis sukūrė padanges ir žemę. Keturi iš jų mėnesiai yra uždrausti (šventi): tokia yra tikroji religija, todėl nesielkite jų metu neteisingai darydami bloga sau...” 
(Sura At Tauba 9:36)

إِنَّ عِدَّةَ ٱلشُّہُورِ عِندَ ٱللَّهِ ٱثۡنَا عَشَرَ شَہۡرً۬ا فِى ڪِتَـٰبِ ٱللَّهِ يَوۡمَ خَلَقَ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ مِنۡہَآ أَرۡبَعَةٌ حُرُمٌ۬‌ۚ ذَٲلِكَ ٱلدِّينُ ٱلۡقَيِّمُ‌ۚ فَلَا تَظۡلِمُواْ فِيہِنَّ أَنفُسَڪُمۡ‌ۚ وَقَـٰتِلُواْ ٱلۡمُشۡرِڪِينَ كَآفَّةً۬ ڪَمَا يُقَـٰتِلُونَكُمۡ ڪَآفَّةً۬‌ۚ وَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلۡمُتَّقِينَ 

Allah Pasiuntinys صلى الله عليه وسلم  pasakė :

“Laikas sugrįžo įgavęs tą formą, kurią turėjo tą dieną, kai Allah sukurė padanges ir žemę. Metai susideda iš dvylikos mėnesių, keturi iš jų yra uždraustieji (šventieji) mėnesiai. Trys iš jų: Zul-Kaa’dah, Zul-Hidždža ir Al-Muharram - jie seka vienas paskui kitą, o ketvirtas yra Radžab Mubar, užimantis savo vietą tarp Džumada Sanija ir Šab’an mėnesių.” 
(Al Bukchari 3197)

Apie pageidautiną pasninkavimą šį mėnesį yra perduota nuo Abdullah ibn Amr, jog Pranašas صلى الله عليه وسلم  pasakė:

“Geriausias pasninkas, po Ramadano mėnesio pasninko, yra pasninkas Allah mėnesį - Al-Muharram.” (Muslim 1163)

Kas nors gali paklausti: Jeigu savanoriškas pasninkas Muharram mėnesį yra pats geriausias, tai kodėl nėra perdavimų iš bendražygių, kad Pranašas صلى الله عليه وسلم  pasninkavo tą mėnesį uoliai, kaip sakykim pavyzdžiui Ša’bano mėnesį, apie kurį A’iša رضي الله عنها  yra pasakius: 

“Nei viename iš mėnesių Pranašas صلى الله عليه وسلم  nepasninkavo taip uoliai kaip Ša’bano mėnesį.” 
(Žr. Bukchari 1970 ir Muslim 1156)

Atsakymą į tai davė Imamas Navavi:

“Viena iš priežasčių, dėl kurios Pranašas صلى الله عليه وسلم  nepasninkavo taip uoliai Muharram mėnesį kaip Ša’ban mėnesį, gali būti ta, kad žinios apie Muharram mėnesio kilnumą buvo jam atsiūstos jo gyvenimo pabaigoje.” 
(Žr. Šarh Sahih Muslim 8/232)

Muharam mėnuo yra kilnus dar ir tuo, jog jame yra Ašūros diena.

AŠŪRA DIENOS PASNINKO KILNUMAS

Ašūros diena - tai diena kai Allah išgelbėjo Pranašą Mūsą (Mozę) عليه السلام  ir pražudė faraoną ir jo kariuomenę.

Abu Katada perdavė, jog pranašas صلى الله عليه وسلم  pasakė:
“Aš tikiuosi, jog pasninkas Ašūros dieną padės išpirkti nuodėmęs praeitų metų”. 
(Muslim 1162)

 Imamas At-Tibi pasakė: “Žodis “tikiuosi” susietas su žodžiais “ kad Allah”,reiškia, jog duotas pažadas bus įvykdytas (pastaba t.y. pažadas atleisti praeitų metų nuodėmes) 
(Žr. “Al-Kašif an hakaik As-Sunan” 5/1608)


KELINTA MĖNESIO AL-MUHARRAM DIENA YRA AŠŪRA DIENA?

Muchammed Ibn Siryn sakė:

 “Salafiai neišsiskyrė nuomonėse tame, jog Ašūra – tai 10 Muharram mėnesio diena, išskyrus Ibn Abbas, kuris sakė: “Tai 9-oji diena.” 
(Žr. Liataif al ma’arif 109)

Teisingiausia nuomonė išvedama yra ta, kad Ašūra yra 10-oji Muharram mėnesio diena. (Žr. “Šarh Sahih Muslim” 8/12 ir “Fathul-Bari” 4/671)

AR REIKIA PASNINKAUTI DIENOMIS PRIEŠ IR PO AŠŪROS

Nežiūrint į tai, jog nėra problemos tame, jei nebus pasninkaujama dieną prieš ar po Ašūros, visgi geriausia yra pasninkauti Muharram mėnesio 9-tą ir 11-tą dieną. Visų pirma, tai pageidaujama dėl tos priežasties, kad nepritapti prie žydų, kurie pasninkauja TIK tą dieną, o antra, tai dėl tikslumo, tam kad nepadaryti klaidos ir nepraleisti šios didžiosios  Muharram mėnesio dienos. 

Imamas Ibn Kajjim pasakė: “…geriausias pasninkas su Ašūros diena yra pasninkas dieną prieš ir po jos…” 
(Žr. Zadul - ma’ad 2/76)

AR AŠŪROS DIENA YRA ŠVENTĖ?

Abu Musa al-Ašari رحمه الله pasakė: 

“Ašūros diena žydams buvo šventė ir dėl to Pranašas صلى الله عليه وسلم  pasakė: 
“O jūs - pasninkaukite tą dieną.” 
(Žr. al-Bukchari 2005, Muslim 1131)

Imamas Ibn Radžab pasakė: 
“Šiame chadise yra nurodomas draudimas padaryti Ašūros dieną šventės diena. Pasninko atlikimas tą dieną nurodo, jog tai nėra šventės diena.” 
(Žr. “Liataif al-ma’arif” 112)


Išvertė sesuo Selma.

برك الله فيك

No comments:

Post a Comment