Salafija

Salafija

Thursday 25 June 2015

Ar leidžiamas yra kraujo nuleidimas iš venos?




Klausimas:

Ar yra leistina praktikuoti kraujo nuleidimą, nuleidžiant blogą kraują iš keletos venų?


Atsakymas: 

Tai yra leistina nuleisti blogą kraują. Yra autentiškas perdavimas iš Ibn Abbas رضي الله عنه, kad Pranašas صلى الله عليه وسلم sakė:

“Pagyjimas yra trijuose dalykuose: chidžamos įpjovime, medaus gėrime ir žaizdų prideginime, bet aš draudžiu savo ummai (tautai) prideginimą.” [1]
Kituose chadisuose kitais žodžiais: “Ir man nepatinka būti gydomam žaizdų prideginimu.” [2]

Pranašas صلى الله عليه وسلم sakė, chidžama yra vienas iš būdų pagyjimui, ir į tai bendrai įeina kraujo nuleidimas ir chidžama. Yra autentiškas perdavimas iš Abdullah ibn Abbas رضي الله عنه, kad:
“ Pranašui صلى الله عليه وسلم  buvo atlikta chidžama ir jis sumokėjo užmokestį už tai tam asmeniui, kuris jam darė chidžamą.” [3]

Dar daugiau, yra autentiškas perdavimas iš Anas رضي الله عنه, kad:
“Abu Taibah atliko Pranašui صلى الله عليه وسلم chidžamą, kuris paliepė, kad jam būtų už tai sumokėta dvi Saa’ (1 saa’ = 2.172 kg) maisto ir jis kalbėjosi su jo šeimininkais, kad jie sumažintų tai, kiek jie pasisavindavo iš jo pajamų.” [4]

Atitinkamai, šis poelgis nurodo gydymo chidžama leistinumą.

Kaip bebūtų, ši procedūra turėtų būti atliekama eksperto, kuris atitinkamai įvykdys savo darbą ir parinks tinkamą tašką kūne gydymui ir tinkamą laiką. Šis asmuo taip pat turi žinoti kliento būseną.

Mes meldžiame Allah suteikti mums sėkmę. Lai ramybė ir palaima būna mūsų Pranašui Muchammedui, jo šeimai, ir jo bendražygiams.

[1] Sachych Al Bukchari vol. 7, “Book of Medicine” (5680, 5681), Sachych Sunan ibn Madžah “Book of Medicine” (3491) ir Achmad ibn Hanbal, Musnad, vol.1, psl. 246. 

[2] Sachych Al Bukchari vol. 7, “Book of Medicine” (5683), Sachych Muslim “Book of greetings” (2205), ir Achmad ibn Hanbal, Musnad, vol.3, psl. 343. 

[3] Sachych Al Bukchari vol. 7, “Book of Medicine”  (5691)], Sachych Muslim “Book of sharecropping” (1202), ir Achmad ibn Hanbal, Musnad, vol. 1, psl. 258.

[4] Sachych Al Bukchari “Book of lease” (2277), Sachych Muslim “Book of sharecropping” (1577) ir kitur.


Nuolatinis Fatvų Komitetas ir Ifta

Pirmininkas  Abdul-Aziz ibn Abdullah ibn Baz 
Pirmininko pavaduotojas  Abdul-Razzak Afify
Narys  Abdullah ibn Gudajjan







No comments:

Post a Comment