Salafija

Salafija

Sunday 29 December 2013

Skyrius Nr.17 - Allah veda tiesiu keliu tuos, kuriuos Jis nori




Skyrius Nr.17

Allah veda tiesiu keliu tuos, kuriuos  Jis nori

Allah , Žemės ir Dangaus Kūrėjas, sako:

 “Iš tikrųjų, tu (o Muhammed) negali jų atvesti ant tiesaus kelio (atversti į islamą), bet Allah yra tas, kuris tai gali,  jei tik panorėjęs. Ir jam yra žinoma tai, kurie yra teisingame kelyje.” (28:56)

إِنَّكَ لَا تَہۡدِى مَنۡ أَحۡبَبۡتَ وَلَـٰكِنَّ ٱللَّهَ يَہۡدِى مَن يَشَآءُ‌ۚ وَهُوَ أَعۡلَمُ بِٱلۡمُهۡتَدِينَ (٥٦)


Ibn Musaib pasakojo iš tėvo girdėjęs:

Kai mirtis aplankė Abu Talib sielą, Dievo pranašas (taika ir ramybė jam) atėjo jo aplankyti ir aptiko Abdullah bin Abi Umaijah ir Abu Džahl (abu politeistai). Pranašas (taika ir ramybė jam) pasakė: “ O dėde, sakyk:’’Nėra kitų dievų, bet Allah’’, žodžius, kurie man suteiks teisę tave užtarti prieš Jį (Allah).” Kiti du iš jų paklausė:’’ Ar tu atsisakysi savo tėvo Abdul Muttalib religijos?’’ Pranašas (taika ir ramybė jam) vėl pakartojo savo žodžius ir kiti du pakartojo savo klausimą. Galutiniai Abu Talib žodžiai buvo tokie, kad jis su Abdul-Muttalib religija ir jis atsisakė sakyti: la ilaha illa-Allah (nėra kitų dievų , bet Allah). Pranašas (taika ir ramybė jam) pasakė:’’Aš būtinai melsiuosi, kad tau būtų atleista, iki tol kol man bus uždrausta taip daryti.’’ Tada Allah žodžiai buvo atskleisti:’‘Tai nėra tinkama Pranašui ir tikintiesiems  prašyti Allah atleidimo netikintiesiems (mušrikūn), netgi jeigu jie ir giminaičiai. (Al -Tawbah 9:113)

اْ أَن يَسۡتَغۡفِرُواْ لِلۡمُشۡرِڪِينَ وَلَوۡ ڪَانُوٓاْ أُوْلِى قُرۡبَىٰ مِنۢ بَعۡدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمۡ أَنَّہُمۡ أَصۡحَـٰبُ ٱلۡجَحِيمِ (١١٣)


Allah atskleidė taip pat šią ają apie Abu Talib:
 “Iš tikrųjų, tu (o Muhammed) negali jų atvesti ant tiesaus kelio, bet Allah yra tas, kuris tai gali,  jei tik panorėjęs. Ir jam yra žinoma tai, kurie yra teisingame kelyje.” (28:56)

Šio skyriaus bendras paaiškinimas:

Visa-Žinantis Allah informuoja šia aja pranašą Muhammed (taika ir ramybė jam), kad tai ne jo galioje atversti tą, ką jis nori, į islamą. Allah yra vienintelis, kuris gali įkvėpti žmones priimti islamą, atsiversti ( žodis atsiversti verčiamas iš angliško žodžio “convert” arba “revert”). Tik Dievui yra geriausiai žinoma, kas yra nusipelnęs būti musulmonu ir kas ne.
Toliau hadise minima, pranašo (taika ir ramybė jam) dėdė Abu Talib , kuris buvo pranašo užtarėjas ir gynėjas nuo paklydėlių. Būtent dėl šios priežasties pranašui (taika ir ramybė jam)  labai rūpėjo, kad Abu Talib priimtų islamą prieš mirtį ir laimintusi palaima ir džiaugsmu gyvenime po mirties. Pranašas (taika ir ramybė jam) jo maldavo pasakyti šahada (la illaha illa-Allah) ir politeistai prašė neapleisti jų protėvių religijos. Tačiau politeistams pavyko nukreipti jį nuo tiesos ir jis pasimirė politeistu. Muhammed (taika ir ramybė jam) pasižadėjo prašyti iš Dievo atleidimo dėdei iki tol, kol jam bus leidžiama tai daryti. Vėliau Allah atskleidė ają, uždraudžiančią prašyti atleidimo politeistams, ir iliustravo, kad visa jėga priklauso Jam, kas liečia atsivertimą, islamo priėmimą (tapimą musulmonu) ir, kad Jis tai skiria savo valia ir pažinimu tiems, kurie to nusipelnė.


Išvados:


  • Šiame hadise parodoma, kad pranašas (taika ir ramybė jam) yra negalioje padėti savo artimiesiems atsiversti, kas tuo įrodoma, kad  tie, kurie jo (taika ir ramybė jam) maldauja ir prašo siekdami naudos ar apsaugos yra paklydę, nes visa galia priklauso tik Allah, ir tik su Allah valia yra duodama galia pranašams ir jų galios panaudojimas yra tik nuo Allah vieno.
  • Taip pat iš hadiso supratome, kad tas kuris ištaria la ilaha illaah-Allah pilnai suprasdamas tos frazės reikšmę ir tvirtai tikėdamas tuo, patampa musulmonu.
  • Taip pat supratome, kad po mirties žmonės bus teisiami pagal savo paskutiniuosius žygdarbius.
  • Yra leidžiama lankyti susirgusius, arti mirties politeistus su viltimi, kad jie priims islamą ir pataps musulmonais.
  • Paklydę žmonės daro blogą įtaka savo draugams.
  • Musulmonui yra uždrausta prašyti atleidimo politeistams iš Allah, ar būti jiems lojaliems (ištikimiems), ar juos mylėti.
  • Šis hadisas paneigia tvirtinimą, kad Abu Talib atsivertė į islamą iškart po jo mirties.
  • Yra akivaizdžiai nepriimtina aklai imituoti savo protėvius ir vadus.



No comments:

Post a Comment