Salafija

Salafija

Sunday 29 December 2013

Skyrius Nr.6: Žiedo, apyrankės, apvaros nešiojimas, ar į juos panašių vėrinių nešiojimas, dėl apsisaugojimo






Skyrius Nr.6

Žiedo, apyrankės, apvaros nešiojimas, ar į juos panašių vėrinių nešiojimas, dėl apsisaugojimo


Visagalis Allah sako:

“ Sakyk jiems: ar jūs mąstote, ką jūs tokius šlovinate vietoj Allah? Jeigu Allah man paskyrė bėdą (žalą), ar jie (kuriuos jie garbina) galėtų tai nutraukti; arba jeigu Jis man paskyrė malonę, ar jie galės tai sulaikyti? Sakyk: aš visiškai pasikliaunu Dievu, ir tie , kurie Juo tiki, turėtų taip pat juo pasikliauti.” (39:38)

وَلَٮِٕن سَأَلۡتَهُم مَّنۡ خَلَقَ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ لَيَقُولُنَّ ٱللَّهُ‌ۚ قُلۡ أَفَرَءَيۡتُم مَّا تَدۡعُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِ إِنۡ أَرَادَنِىَ ٱللَّهُ بِضُرٍّ هَلۡ هُنَّ كَـٰشِفَـٰتُ ضُرِّهِۦۤ أَوۡ أَرَادَنِى بِرَحۡمَةٍ هَلۡ هُنَّ مُمۡسِكَـٰتُ رَحۡمَتِهِۦ‌ۚ قُلۡ حَسۡبِىَ ٱللَّهُ‌ۖ عَلَيۡهِ يَتَوَڪَّلُ ٱلۡمُتَوَكِّلُونَ (٣٨)

Dievas liepia pranašui صلى الله عليه وسلم  paklausti politeistų, ar jų stabai gali jiems padėti ar pakenkti, ir taip padėti jiems pripažinti tų netikrų dievaičių bejėgiškumą ir neveiksnumą. Užduodamas tokį klausimą, pranašas Muhammed (taika ir ramybė jam) suskaldė jų argumentus  į gabalus.

Imran ibn Hussain رضي الله عنه  pasakojo:

“Kartą pranašas, pamatęs vyrą dėvintį žalvarinę apyrankę, jo paklausė: “Kas čia?” Vyras atsakė:” Tai yra nuo senyvo amžiaus negalių išvengimo (venos, kuri sukelia skausmą rankoje).” Pranašas pasakė:’’ Nusimauk ją, tai tau tik gali padidinti skausmą. Jeigu tave ištiks mirtis tokioje būsenoje, nešiojant šią apyrankę, tu niekada nebūsi iš sėkmingųjų. (Ahmad bin Hanbal su gera grandine pasakotojų)

Svarbūs pastebėjimai:

  • Apyrankių nešiojimas apsisaugojimui nuo ligų yra priskirtas politeistiniams veiksmams.
  • Musulmonams yra privaloma paneigti blogį ir mokyti neišmanančius.
  • Politeizmas turi blogas pasėkmes šiame gyvenime ir pomirtiniame.
  • Mažasis politeizmas yra beveik tolygus didelėms nuodėmėms, t.y. ant  jų viršaus.
  • Atliekant politeistinius veiksmus nežinant yra atleidžiama ir toks asmuo nebus teisiamas dėl tokio poelgio.
  • Vienas, turėtų iškarto griežtai paprieštarauti tam, kuris įvykdo politeistinį veiksmą - poelgį, dėl  to, kad žmonės nekęstų tokios praktikos.


Uqbar Ibn Amir رضي الله عنه  pasakojo, kad Pranašas صلى الله عليه وسلم  pasakojo:

“Tas, kuris nešioja talismaną arba amuletą, tokiam Dievas neišpildys jo tikslų, ir tas, kuris pasikabina jūros kriauklę ( tam ,kad apsaugotų nuo blogų akių - nužiūrėjimo), tas niekada neras palaimos ir poilsio.”

Kitoje versijoje Pranašas صلى الله عليه وسلم  yra pasakęs:

“ Tas, kuris nešioja talismaną, tas įvykdė širk’ą (politeizmą).”

Bendras chadiso paaiškinimas:

Šiame hadise pranašas (taika ir ramybė jam) meldžia Dievą neišpildyti siekiamų tikslų iš tų, kurie pasikabina amuletus, siekdami jų dėka apsisaugoti nuo blogio. Taip pat, pranašas (taika ir ramybė jam) prašo Dievo nepalikti ramybėje ir palaimoje tų, kurie pasikabina kriaukles ( kaip apsisaugojimą nuo blogio). Toks pranašo maldavimas yra stiprus ženklas prieš tokias praktikas, toks poelgis  yra iš politeistinių praktikų.
Politeistai kabina amuletus ant asmenų arba galvijų tikėdami, kad jie (amuletai) juos apsaugos nuo žalos ar blogio. Amuletų kabinimas yra prieš-islaminis paprotys. Arabai kabindavo savo vaikams karolius apsisaugojimui nuo blogos akies-nužiūrėjimo.

Ibn Abu Hatim pasakojo, kad Hudaifah pamatė vyrą apsivyniojusį   gija ranką apsisaugojimui nuo karščiavimo. Hudaifah nupjovė giją ir pradėjo skaitytio šią ają:

“ Ir dauguma iš jų tiki Dievu ir vistiek daro širk.” (12:106)



وَمَا يُؤۡمِنُ أَڪۡثَرُهُم بِٱللَّهِ إِلَّا وَهُم مُّشۡرِكُونَ (١٠٦)


Ši korano aja parodo, kad nors ir politeistai tiki Dievo vienumu, jie priskiria kitus Jo garbinime.



Vertimas darytas iš knygų :’‘Kitab At-Tauhid’’ Sheikh-ul- Islam Muhammed Abdul-Wahhab; “Concise commentary of the book of Tauhid’’ Sheikh Salih Fauzan .



Linkas į Salich Al Fauzan Tauchydą Anglų Kalba


Visi tauchydo skyriai






No comments:

Post a Comment