Salafija

Salafija

Sunday 29 December 2013

Skyrius Nr. 18 - Perdėta pagarba pranašams


Skyrius Nr. 18


Perdėta pagarba pranašams



Visagalis Allah sako:

 O žmonės iš ankstesnių Šventųjų Raštų. Neeikite į religijos ekstremizmą, ir kalbėkite apie Dievą tik tiesą, Jėzus -Marijos sūnus buvo ne daugiau, bet tik pranašas, ir Jo žodis perduotas Marijai, ir jam sukurta dvasia. Tai tikėkite Dievu ir Jo pranašais, ir nesakykite ‘trejybė’, nustokite, taip jums  geriau, žinoma Dievas yra Vienas, Šlovė Jam! Per aukštai Jis yra garbinamas , kad turėtų sūnų. Kas yra Danguje ir Žemėje priklauso Jam, ir Jis yra visko Globėjas ir Saugotojas 
. (4:171)




يَـٰٓأَهۡلَ ٱلۡڪِتَـٰبِ لَا تَغۡلُواْ فِى دِينِڪُمۡ وَلَا تَقُولُواْ عَلَى ٱللَّهِ إِلَّا ٱلۡحَقَّ‌ۚ إِنَّمَا ٱلۡمَسِيحُ عِيسَى ٱبۡنُ مَرۡيَمَ رَسُولُ ٱللَّهِ وَڪَلِمَتُهُ ۥۤ أَلۡقَٮٰهَآ إِلَىٰ مَرۡيَمَ وَرُوحٌ۬ مِّنۡهُ‌ۖ فَـَٔامِنُواْ بِٱللَّهِ وَرُسُلِهِۦ‌ۖ وَلَا تَقُولُواْ ثَلَـٰثَةٌ‌ۚ ٱنتَهُواْ خَيۡرً۬ا لَّڪُمۡ‌ۚ إِنَّمَا ٱللَّهُ إِلَـٰهٌ۬ وَٲحِدٌ۬‌ۖ سُبۡحَـٰنَهُ ۥۤ أَن يَكُونَ لَهُ ۥ وَلَدٌ۬‌ۘ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ وَكَفَىٰ بِٱللَّهِ وَڪِيلاً۬ (١٧١)



Ši Korano aja draudžia rodyti perdėtą meilę ir pagarbą Dievo kūriniams, tokiems kaip pranašai ir religingi asmenys. Nors ši aja skirta Rašto žmonėms, šis įspėjimas yra toks paprastas ir bendras, kad jame yra įtraukiama ir musulmonų tauta. Musulmonams yra draudžiama perdėtai garbinti ir aukštinti Dievo Pranašą Muhammed (taika ir ramybė jam) ar kitus žmones.


  •  neperženkite ribų religijoje: reiškia neperženkite ribų nustatytų Dievo jums. Tačiau krikščionys perdėtai išaukštino Jėzų, o žydai nepaprastai sudievino Ezrą. Šioje ajoje Allah uždraudė peržengti tokias ribas.


Ibn Abbes Sachich’e pakomentavo šią Korano ają:

“ Ir jie pasakė: Nepalikite savo dievaičių ir niekada nepalikite Vadd arba Suva, nei Jaghūt  ir Ja’uk , nei Nasr (stabų vardai).”(71:23)  



وَقَالُواْ لَا تَذَرُنَّ ءَالِهَتَكُمۡ وَلَا تَذَرُنَّ وَدًّ۬ا وَلَا سُوَاعً۬ا وَلَا يَغُوثَ وَيَعُوقَ وَنَسۡرً۬ا (٢٣)

ir pasakė:

“ Tai yra vardai tų žmonių (išmanančių apie religiją-šeikų), kurie buvo gerbiami Nojaus laikais. Kai jie pasimirė, velnias (šaitan) įkvėpė jų žmones pastatyti statulas jų garbei ir pavadinti jas jų vardais, ir laikyti jas vietose, kuriose jie rinkdavosi atlikti garbinimo veiksmus.  Žmonės, suvedžioti velnio taip ir padarė, bet jie negarbino tų statulų. Vėliau, kai jie pasimirė ir jų originalios žinios  buvo pamirštos, tada žmonės (jų vaikų vaikai) pradėjo garbinti tas statulas.”



  • originalios žinios  buvo pamirštos : tai reiškia, kad dauguma žmonių patapo arogantiškais religinių pamokymų atžvilgiu, ir nesugebėjo atskirti monoteizmo nuo politeizmo.
 Pagal Ibn Abbes, po šeikų mirties, šaitanas (velnias) prišnabždėjo į Nojaus žmonių širdis, kad šie šlovintų juos perdėtai ir pastatytų jų garbei statulas su jų imitacija. Statulos buvo pavadintos tikrais (originaliais) tų šeikų vardais ir jos buvo laikomos jų susirinkimų vietose, kur jie prisimindavo religiją, kurią jų vėlionys mokė. Tuometiniai žmonės tų statulų negarbino. Laikui bėgant, karta po kartos, kai religija buvo pamiršta, šaitanas pašnabždėjo jų vaikams, kad šie pasistatytų tas statulas kiekvienuose namuose ir jas garbintų. Taip liaudis nuklydo į  perdėtą šlovinimą ir širką. Allah tuomet siuntė Nojų, kad užstotų kelią širkui ir vestų žmones teisingu keliu su Allah valia.

Ibn Al-Kajjim pasakė, kad dauguma mūsų protėvių (salaf) yra teigę:


Po mirties religingo žmogaus (religingo vadovo, pranašo), dauguma jų prisiriša (dvasiškai) prie jų kapo ir pastato jų garbei statulą (su numirusiojo išvaizda) , ir praėjus labai nedaug laiko, jie pradeda juos garbinti.


Omar Ibn Katab pasakojo, kad girdėjo pranašą (taika ir ramybė jam) sakantį:


“ Neišaukštinkite manęs perdėtai kaip krikšionys tai padarė su Jėzumi, Marijos sūnumi. Aš esu tik tarnas, tai vadinkite mane Dievo tarnu ir Jo Pranašu.”

 (Al- Bukhari ir muslim)

Pranašas (taika ir ramybė jam) uždraudė musulmonams perdėtai jį girti, taip kaip krikščionys padarė su Jėzumi priskirdami jam dieviškumą. Kadangi jis yra tik tarnas ir Allah pranašas, jis liepia žmonėms ir vadinti jį tokiais vardais, neišaukštinti jo aukščiau jo esamo rango, kurį jam suteikė Allah.

Dievo tarnas (taika ir ramybė jam) pasakė:

“ Būkite akylūs dėl išaukštinimo (pagyros). Tai nuvedė ankstesnes tautas pražūčiai.”


Abdullah bin Masūd, sahih hadise mini pranašo (taika ir ramybė jam) žodžius:


“ Pragaištis yra tiems , kurie yra ekstremalūs (linkę į kraštutinumus) religijoje.” Ir jis (taika ir ramybė jam) tai pakartojo tris kartus.


Pranašas (taika ir ramybė jam) įspėja, kad kraštutinumai ir perdėjimas veda į pragaištį šiame gyvenime ir anapus. Visa tai daryti yra uždrausta.

Išvados iš šio skyriaus:



  • Perdėtas žmogaus (pranašo) girimas yra pirminis žingsnis į jo garbinimą , kuris lydi į islamo anuliavimą.
  • Korano aja paneigia perdėtą Rašto žmonių garbinimą savo pranašų.
  • Musulmonai yra įspėti dėl paveikslų ir statulų darymo, ir paveikslų kabinimo ant sienų, ypač įžymių asmenų.
  • Musulmonai yra įspėti dėl šaitano šnabždesių. Šaitanas visada pagražina neteisybę ir melą.
  • Musulmonai yra įspėti dėl išgalvotų erezijų (bidos), nors ir ketinimai, intencija  už to gali pasirodyti gera.
  • Visi keliai vedantys į politeizmą turi būti blokuojami.
  • Žinojimo trūkumas pagrinde ištinka pasimirus kompetentingiems religijos mokslininkams.
  • Musulmonai yra įspėti dėl aklo mėgdžiojimo, dėl kurio jie gali atsidurti už religijos ribų.
  • Hadise įspėjama neperžengti ribų giriant pranašą (taika ir ramybė jam) nelaikant jį Dievo tarnu. Toks elgesys yra politeistinis ir dėl to uždraustas.
  • Muchammed (taika ir ramybė jam) labai rūpėjo įspėti savo tautą dėl kelių vedančių į politeizmą.
  • Musulmonai yra įspėti nesekti netikinčiųjų pėdomis.

Visi tauchydo skyriai

No comments:

Post a Comment