Salafija

Salafija

Sunday 29 December 2013

Skyrius Nr.16 - Užtarimas-tarpininkavimas


Skyrius Nr.16


Užtarimas-tarpininkavimas

Visagalis Allah sako:

“ Ir įspėk juos, kurie prisibijo, su tai, kas tau (Muhammed) yra perduota (apreiškimais), kad jie bus sukviesti prieš  savo Valdovą - be Jo (Allah) nebus jiems apsaugotojo ir užtarėjo - tai galbūt jie pasidarys dori, teisingi.” (6:51)

وَأَنذِرۡ بِهِ ٱلَّذِينَ يَخَافُونَ أَن يُحۡشَرُوٓاْ إِلَىٰ رَبِّهِمۡ‌ۙ لَيۡسَ لَهُم مِّن دُونِهِۦ وَلِىٌّ۬ وَلَا شَفِيعٌ۬ لَّعَلَّهُمۡ يَتَّقُونَ (٥١)



Aukščiausias Allah liepia Muhammed (taika ir ramybė jam) įspėti žmones su Koranu, kurie yra dievobaimingi, ir priminti jiems Teismo Dieną, kai jie stovės priešais Allah, nesusilaukę  pagalbos iš giminaičių ar užtarėjų. Dėl to galbūt, jie bus budrūs darydami gerus darbus šiame gyvenime su viltimi , kad Dievas juos apsaugos nuo bausmės Prisikėlimo Dieną. Ši Korano aja (eilutė) paneigia politeistų siekimą užtarti-tarpininkauti pas pranašus ir šventuosius.

Visa-Žinantis Allah sako:

“ Sakyk: Dievui priklauso visi užtarimai-tarpininkavimai.”   (39:44)

قُل لِّلَّهِ ٱلشَّفَـٰعَةُ جَمِيعً۬ا‌ۖ لَّهُ ۥ مُلۡكُ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ‌ۖ ثُمَّ إِلَيۡهِ تُرۡجَعُونَ (٤٤)



Ir kitoje ajoje:

“ ...Kas yra jis, kuris galės užtarti su Juo (Allah) išskyrus su Jo (Allah) leidimu?..” (2:255)

مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِ



Pranašui (taika ir ramybė jam) buvo liepta informuoti politeistus, kad tarpininkavimas-užtarimas priklauso išimtinai tik Dievui ir niekas negalės užtarti be Jo leidimo. Dar daugiau, niekam nebus leista kalbėti Prisikėlimo Dieną išskyrus su Allah leidimu. Šios dvi Korano eilutės paneigia politeistų tarpininkavimo priskirimą angelams, pranašams, ir paneigia tikėjimą tuo, kad jie galės užtarti be Dievo sutikimo. 

Allah Aukščiausias sako:

“ Ir visa gausybė angelų esančių danguje negalės užtarti jūsų, nebent Allah jiems duos leidimą savo nuožiūra kam panorėjęs.” (53:26)

وَكَم مِّن مَّلَكٍ۬ فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ لَا تُغۡنِى شَفَـٰعَتُہُمۡ شَيۡـًٔا إِلَّا مِنۢ بَعۡدِ أَن يَأۡذَنَ ٱللَّهُ لِمَن يَشَآءُ وَيَرۡضَىٰٓ (٢٦)



Netgi angelai, kurie yra Allah nuožiūra paaukštintame range, negalės tarpininkauti ar užtarti kartu su pranašais be Jo leidimo. Angelų tarpininkavimas bus leistinas kartu su tais, kurie nusipelnė Jo malonės savo gerais darbais ir neįvykdė mažo ar didžiojo politeizmo. 

Visagalis Allah sako:

“ Sakyk (O, Muhammed): kreipkitės į savo stabus vietoj Allah. Jiems nepriklauso  valdžia Danguje ar Žemėje net per atomo dydį, ir jiems nepriklauso jokia partnerystė su Juo (Allah), ir net nėra jie Jo (Allah) pagalbininkai. Užtarimas su Juo yra bevertis, išskyrus tam, kuriam į tai yra duotas leidimas...” (34:22, 23)

قُلِ ٱدۡعُواْ ٱلَّذِينَ زَعَمۡتُم مِّن دُونِ ٱللَّهِۖ لَا يَمۡلِڪُونَ مِثۡقَالَ ذَرَّةٍ۬ فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَلَا فِى ٱلۡأَرۡضِ وَمَا لَهُمۡ فِيهِمَا مِن شِرۡكٍ۬ وَمَا لَهُ ۥ مِنۡہُم مِّن ظَهِيرٍ۬ (٢٢) وَلَا تَنفَعُ ٱلشَّفَـٰعَةُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا لِمَنۡ أَذِنَ لَهُۚ



Kad įrodytų politeistams jų dievybių bejėgiškumą, Pranašui (taika ir ramybė jam) buvo liepta mesti iššūkį politeistams, kad šie šauktųsi savo prasimanytų dievybių, apie kurias jie teigė, kad šios galinčios jiems padėti ir apsaugoti. Be abejo, tos dievybės yra nesugebančios atsakyti į jų maldas, nes joms nepriklauso net per atomo dydį tai kas yra visatoje. Dar labiau, jie nėra Dievo sąjungininkai ar  pagalbininkai reikalų valdyme Žemėje ar Danguje, nei jie turi galimybę tarpininkauti-užtarti  kartu su Jo vergais, išskyrus su Jo leidimu, ir Jis (Allah) neleidžia politeistams tarpininkauti-užtarti teismo Dieną. Be to, Dievui nereikia pagalbos valdyti pasaulį nei iš Dangaus gyventojų, nei iš Žemės. Dėl to, toks prasimanytas dievų garbinimas suduš į šukes.

Abul-Abbes sakė:

“ Allah paneigė visa tai ką politeistai priskiria savo dievybėms. Kadangi visas viešpatavimas Danguje ir Žemėje priklauso tik Jam (Allah), ir kad Jis neturi jokių pagalbininkų. Tarpininkavimas užtarti įsigalios tik su Dievo valia tiems,  kam Jis panorės:
“ Jiems bus neleista tarpininkauti - užtarti, išskyrus tuos, kurie nusipelnė Jo malonės.”  (21:28) 
وَلَا يَشۡفَعُونَ إِلَّا لِمَنِ ٱرۡتَضَىٰ


Dėl to, politeistų prašyti užtarimai-tarpininkavimas pataps iliuzija Prisikėlimo Dieną, kaip tai yra paneigta Korane ir pranašo Muhammed (taika ir ramybė jam):
“Jis (Muhammed) ateis ir nusilenks kniūbsčias prieš savo Valdovą ir melsis Jam, ir jis nepradės iš pradžių su tarpininkavimu-užtarimu. Jam bus liepta: “ pakelk galvą, kalbėk ir tai bus išklausyta, prašyk ir tai bus jam įvykdyta, leidimas tarpininkauti- užtarti, ir tai bus jam leidžiama.
Abu Hureira paklausė pranašo (taika ir ramybė jam) :
“ Kurie iš žmonių bus patys laimingiausi susilaukę užtarimo-tarpininkavimo?” Jis (taika ir ramybė jam) atsakė: “Tie, kurie sako la ilaha illa-Allah (nėra dievybės, bet Allah) nuoširdžiai iš visos širdies.”
Toks tarpininkavimas-užtarimas Prisikėlimo Dieną bus skirtas žmonėms, kurie yra nuoširdūs vieno Dievo garbinime, bet ne politeistams, kurie daro Širk.
Šio reikalo esmė yra tame, kad Allah leis tarpininkavimą-užtarimą savo išrinktiesiems asmenims, kurie su Jo leidimu užtars nuoširdžius tikinčiuosius. Toks užtarimas jiems bus skirtas paaukštinti savo tikinčiųjų rangą ir įgauti poziciją Al-Makham Al-Mahmud ( Pagarbos Vieta). Užtarimas-tarpininkavimas, kuris yra paneigtas Korane, yra skirtas tiems, kurie yra politeistai ir daro Širk, ir legalus-leistinas  tarpininkavimas yra minimas kitose Korano vietose. Pranašas (taika ir ramybė jam) pabrėžė, kad tarpininkavimas-užtarimas bus taikomas  Tauhid žmonėms, kurie yra nuoširdūs savo tikėjime.

Ibn Taimijjah pateikė išsamų Korano ajų paaiškinimą šiam skyriui. Jis išskyrė šiuos paaiškinimo taškus:

  • Šios Korano eilutės išsamiai pabrėžia tarpininkavimą-užtarimą, kuris bus leistinas ir uždraustas tik Dievo.
  • Korano ajose minima, ką reikia pranašui daryti Teismo Dieną, kad pasiektų Al-Makham Al-Mahmud (Pagarbios Vietos).
  • Patys laimingiausi žmonės yra tikintieji, kurie nusipelnė pranašo (taika ir ramybė jam) užtarimo-tarpininkavimo.

Yra šešios tarpininkavimo formos, kurios bus siūlomos Teismo Dieną:

  • Didysis tarpininkavimas, kuris priklausys Pranašui (taika ir ramybė jam) vardan tikinčiųjų Teismo Dieną. Pranašas (taika ir ramybė jam) tarpininkaus vardan jų, kad Dievas sumažintų kančias jų situacijose.
  • Pranašas (taika ir ramybė jam) tarpininkaus tiems , kuriems lemta įžengti į Rojų su Dievo leidimu.
  • Pranašo (taika ir ramybė jam) tarpininkavimas nusidėjėliams , kurie nusipelnė Pragaro. Per jo tarpininkavimą jie išvengs įžengimo į Pragarą.
  • Pranašo (taika ir ramybė jam) tarpininkavimas jau įžengusiems į Pragarą nusidėjėliams, kad jie būtų išgelbėti  iš amžinojo Pragaro.
  • Jo tarpininkavimas nusipelniusiems Rojaus, kad šie patektų į aukštesnius Rojaus aukštus.
  • Jo tarpininkavimas dėdei Abu Talib, kad jam būtų palengvinta bausmė Pragare.

No comments:

Post a Comment