Salafija

Salafija

Sunday 29 December 2013

Skyrius Nr. 28 - Astrologija



Skyrius Nr. 28 

Astrologija

Katadah pasakė:

“ Allah sukūrė žvaigždes dėl šių trijų priežasčių: Pirmoji, papuošti dangų; antra, kaip svaidomaisiais  ginklais (raketomis) prieš velnius ir; trečia, būti ženklais ir gidais keliautojui. Tas, kuris priskiria joms (žvaigždėms) daugiau negu tai, atliko klaidą, prarado apdovanojimą (Prisikėlimo Dieną) ir kalbėjo tai, apie ką neišmano.”


  • Allah sukūrė žvaigždes dėl šių trijų priežasčių: Šios priežastys suminėtos Tauriajame Korane.

  • Papuošti dangų: Reikšmė ištraukta iš šios Korano ajos, kuri yra:


وَلَقَدۡ زَيَّنَّا ٱلسَّمَآءَ ٱلدُّنۡيَا بِمَصَـٰبِيحَ وَجَعَلۡنَـٰهَا رُجُومً۬ا لِّلشَّيَـٰطِينِ‌ۖ وَأَعۡتَدۡنَا لَهُمۡ عَذَابَ ٱلسَّعِيرِ (٥)

“Ir Mes neabejotinai papuošėme artimiausią dangų lempomis (žvaigždėmis).” (Koranas, 67:5)

  • Kaip svaidomaisiais ginklais (raketomis) prieš velnius: remiantis šia eilute:

“ ...ir padarė jas tuo, kas yra sviedžiama į velnius...” (Koranas, 67:5)

  • Būti ženklais ir gidais keliautojui: Keliautojai dažniausiai yra vedami žvaigždžių, kurios parodo jiems pagrindinę direktyvą. ( Ne veltui yra sakoma “kelrodė žvaigždė’’). Ši reikšmė yra šioje Korano ajoje:


وَهُوَ ٱلَّذِى جَعَلَ لَكُمُ ٱلنُّجُومَ لِتَہۡتَدُواْ بِہَا فِى ظُلُمَـٰتِ ٱلۡبَرِّ وَٱلۡبَحۡرِ‌ۗ

“ Ir tai yra Jis, kuris jums išdėliojo žvaigždes, kad jūs būtumėte vedami jų tamsią naktį žemėje ir jūroje...” (Koranas, 6:97)

Tie, kurie teigia daugiau negu šios trys priežastys, paminėtos Dievo Korane, yra suklaidintas. Jeigu asmuo teigia, kad per žvaigždes jis gali žinoti ateities įvykius, tuomet jis teigia žinantis nematomo ir nežinomo. 

  • Prarado apdovanojimą: Asmuo, kuris leidžia visą savo  laiką, ieškant tolesnės naudos iš žvaigždžių, kurios nepaminėtos chadise, yra laikomas asmeniu švaistančiu laiką ir pastangas šiame gyvenime.

Katadah (telaimina jį Allah) paminėjo išmintingą priežastį, dėl kurių buvo sukurtos žvaigždės, kaip atsakymą tiems, kurie klaidingai tikėjo į daugiau negu tai, ką Allah تعالى  mini Korane. Tokie žmonės yra neišmanėliai. Be to, jie eikvojo savo gyvenimus studijuodami tai, kas juos  tikrai sužalos. Ta pati taisyklė yra taikoma tiems, kurie siekia tiesos iš kitur nei Allah تعالى  Knygos ir Pranašo  صلى الله عليه وسلم  sunnos.

Išvados:
  • Perdavimas detaliai paaiškina žvaigždžių sukurimo priežastis pagal Koraną.
  • Šis chadisas atmeta klaidingus teiginius tų, kurie tvirtina kitas žvaigždžių sukurimo priežastis, nepaminėtas Šventajame Korane.
  • Žmonės turėtų remtis Dievo Knyga, kad galėtų atskirti tiesą nuo melo.
  • Tas, kuris siekia žinių, būti teisingai vedamu, iš kitų šaltinių nei Dievo Knyga ir Pranašo صلى الله عليه وسلم  Sunnah, tas galiausiai nuklysta nuo tiesos, eikvoja savo gyvenimą veltui ir apkrauna save su tai, ko jis nesuvokia. 

*******

Harb pasakojo, kad Katadah laikė nepasitenkinimą mėnulio fazių studijavimui, kai Ibn Ujaijnah tai draudė. Achmad ir Ishak  laikė tai leidžiamu.

Ibn Ujaijnah: Jis yra Sufijan Ibn Ujaijnah.

Harb Al-Kirmani: Jis buvo laikomas vienu Achmad’o didingų mokinių.

Achmad: Imamas Achmad Ibn Hanbal.

Ishāk: Ishak Ibn Rahuvaij.

Mėnulio fazės: Iš viso yra 28 mėnulio fazės ar pozicijos (t.y. mėnulis juda į skirtingą fazę kiekvieną naktį).

Islamo mokslininkų nuomonės dėl mėnulio fazių studijavimo išsiskiria. Mokinimasis apie mėnulio fazes gali padėti nustatyti tikslią maldos atlikimo kryptį, privalomų maldų laiką ir keturis metų laikus. Vieni mokslininkai draudė tokių fazių mokslą, kiti ne. Todėl, siekti žinių apie astrologiją yra absoliučiai draudžiama, kadangi tai išveda iš tiesaus kelio.

*****

Abu Musa perdavė, kad Pranašas صلى الله عليه وسلم  pasakė:

“ Trys asmenys nepateks į Rojų: Tas, kuris nuolat geria alkoholį; tas, kuris nutraukia giminystės ryšius; ir tas, kuris tiki magija.” 
(Perduota Achmad ir Ibn Hibban jo autentiškoje knygoje)

  • Trys asmenys nepateks į Rojų: Šis teiginys imponuoja grasinimą.

  • Tas, kuris nuolat geria alkoholį: asmuo, kuris pastoviai (iš įpročio) geria alkoholį iki kol jį ištiks mirtis, neatgailaudamas už savo nuodėmes.

  • Tas, kuris tiki magija: Astrologija yra magijos rūšis, kaip yra demonstruojama Pranašo صلى الله عليه وسلم chadise, kuriame jis صلى الله عليه وسلم sako:
“ Jeigu nors vienas siekia žinių apie astrologiją, jis siekia magijos atšakos.”

Pranašas  صلى الله عليه وسلم  perspėja musulmonus apie  tris asmenis, kurie nepateks į Rojų. Pirmasis yra tas, kuris pastoviai geria vyną (alkoholį); antrasis-kuris  nepalaiko šeimyninių santykių ir pareigų, kurios yra palieptos Dievo; ir trečiasis - kuris tiki raganavimu, įskaitant daugybę raganavimo tipų ir formų, tokių kaip astrologija.
Šis chadisas imponuoja tam tikrą grasinimą tiems, kurie tiki raganavimu, kuris apima astrologiją; šio skyriaus temą.

Išvados:
  • Astrologijos praktikavimas priskirtas didžiosioms nuodėmėms. Užtat tas, kuris tiki ja, nepateks į Rojų.
  • Panašus draudimas yra alkoholio vartojimui, gerimui. Šis chadisas kelią baisų grasinimą tiems, kurie neatgailauja prieš numirdami dėl tokios didelės nuodėmės. 
  • Musulmonui yra privaloma išlaikyti santykius su šeima.
  • Musulmonui yra privaloma denonsuoti (pasmerkti) visas raganavimo formas. 

No comments:

Post a Comment