Salafija

Salafija

Sunday 29 December 2013

Skyrius Nr.8 - Tie, kurie siekia palaiminimo per medį, akmenį, ar panašius objektus



Skyrius Nr.8


Tie, kurie siekia palaiminimo per medį, akmenį, ar panašius objektus

Allah Aukščiausiasis sako:

“ Ar jūs nemąstote apie Al-Lat ir Al-Uzza ( du arabų pagonių dievaičiai-stabai )? Ir Manaat - kitą, trečiąjį? Ar jums  yra vyrai, o Jam moterys? Tuomet, tai yra nesąžiningas suskirstymas.  Tai yra tik vardai, kuriais jūs juos vadinate,  jūs ir    jūsų protėviai, neturėdami į tai jokios teisės iš Allah . Jie seka niekuo, bet tik savo prielaidomis ir norais, ir jau jiems yra žinoma tiesa nuo Dievo.” (53:19-23)



أَفَرَءَيۡتُمُ ٱللَّـٰتَ وَٱلۡعُزَّىٰ (١٩) وَمَنَوٰةَ ٱلثَّالِثَةَ ٱلۡأُخۡرَىٰٓ (٢٠) أَلَكُمُ ٱلذَّكَرُ وَلَهُ ٱلۡأُنثَىٰ (٢١) تِلۡكَ إِذً۬ا قِسۡمَةٌ۬ ضِيزَىٰٓ (٢٢) إِنۡ هِىَ إِلَّآ أَسۡمَآءٌ۬ سَمَّيۡتُمُوهَآ أَنتُمۡ وَءَابَآؤُكُم مَّآ أَنزَلَ ٱللَّهُ بِہَا مِن سُلۡطَـٰنٍ‌ۚ إِن يَتَّبِعُونَ إِلَّا ٱلظَّنَّ وَمَا تَهۡوَى ٱلۡأَنفُسُ‌ۖ وَلَقَدۡ جَآءَهُم مِّن رَّبِّہِمُ ٱلۡهُدَىٰٓ (٢٣)




Al-Lat yra išgraviruotas baltas akmuo. Kadaise, At-Taif’e aplinkui tą akmenį buvo pastatytas namas su užuolaidomis, su tarnais ir šventu kiemu. To miesto Thaqif genties žmonės ir jų sąjungininkai garbino Al-Lat akmenį. Jie didžiuodavosi tuo akmeniu prieš arabus, išskyrus Kureišius. Ibn Džarir sakė:”Jie davė vardą Al-Lat iš Dievo Vardo (Allah), ir padarė jį moterišku. Taip pat, Al-Lat buvo vyras, kuris ruošdavo piligrimams maistą Džahilijos laikais. Jam mirus, jie susirinkdavo garbinti jį prie jo kapo.


Al-Uzza vardu buvo pavadintas medis, kuris buvo aptvertas siena. Ibn Džarir sakė:” Jie taip pat pavadino Al-Uzza iš Dievo Vardo Al-Aziz.”


Manaat yra dievaitis.


Ar jums  yra vyrai, o Jam moterys - politeistai teigė, kad angelai yra Dievui gimusios/pagimdytos dukros. Taip pat Allah jų klausia Korane, kodėl jie priskiria Jam palikuonimis moteris, o sau - vyrus? Toks priskyrimas yra neteisingas ir jų pačių pramanytas. Allah paneigia tokį melą ir neteisybę, ir , kad jie siekdami būti lyderiais seka jų prosenelių kultu , norėdami įgauti autoritetą ir pagarbą.


At-Tirmidi pasakojo, kad Vakid Al-Laithi sakė:

“ Mes ėjome su pranašu 
صلى الله عليه وسلم  į Hunain mūšį, kai buvome ką tik priėmę islamą. Politeistai turėjo medį vardu Dhat Anwat, kurį jie dievino ir ant kurio kabindavo savo ginklus siekdami palaiminimo. Praeidami pro tą medį , mes paklausėme: “O Dievo pranaše! Leisk ir mūms turėti tokį medį, kokį jie turi.” Pranašas صلى الله عليه وسلم  sušuko sakydamas:” Allah yra Didžiausiasis (Allahu Akbar)! Tas, kuriam priklauso mano siela (Allah), be abejo tai yra prieš jus gyvenusių tautų tradicijos. Jūs prašote lygiai to paties, ko prašė  pranašo Izraelio vaikai iš Mozės عليه السلام :”padaryk mūms stabą tokį kaip ir jų.” Jis atsakė:” Iš tikrųjų, jūs esate neišmanėliai” (7:138). Be abejo , jūs nuklysite taip kaip nuklydo tautos gyvenusios prieš jus.”

(At-Tirmidi paskelbė šį chadisą autentišku)

Bendras chadiso apbūdinimas

 Abu Vakid atpasakoja įvykius iš karto po Hunain Mūšio, kuris įvyko dešimt mylių nuo Mekos. Kai kurie iš pasekėjų buvo ką tik priėmę islamą ir nežinojo kai kurių specifinių politeistinių veiksmų. Kai jie pamatė politeistus siekiančius palaiminimo iš medžio, tada jie paprašė pranašo صلى الله عليه وسلم  paskirti jiems tokį medį. Pranašas صلى الله عليه وسلم buvo stipriai sujaudintas ir nustebintas tokiu prašymu. Jis صلى الله عليه وسلم  nepripažino jų klaidingo pasiūlymo ir sulygino tokį prašymą su pranašo Izraelio vaikų prašymu Mozei  عليه السلام paskirti stabą garbinimui. Korane yra apie tai bylojanti aja : “...paskirk mūms dievaitį tokį kaip ir jų ...”(7:138).

Pranašas صلى الله عليه وسلم  informavo Musulmonų Tautą, kad šie seks Žydų ir Krikščionių pėdomis ir pasmerkė tokį mėgdžiojimą, kopijavimą. 


Vertimas darytas iš knygų :’‘Kitab At-Tauhid’’ Sheikh-ul- Islam Muhammed Abdul-Wahhab; “Concise commentary of the book of Tauhid’’ Sheikh Salih Fauzan .

No comments:

Post a Comment