Salafija

Salafija

Monday 23 October 2017

Žinios turi būti pagrįstos įrodymais [7]



Trys esminiai principai - "Usūl At-Tsalātsah" - Salech Al-Fauzān


Punktas Nr. 7. 
Žinios turi būti pagrįstos įrodymais

Jo pasakyme "pagrįsta įrodymais", reiškia ne aklą sekimą taklyd, bet su įrodymais iš Korano ir Sunnos - tai yra laikoma žinojimu.

Ibnul Kajjim رحمه الله sakė "Al- Kāfijat-uš-Šāfijah":

Žinojimas yra tai, ką Allah sakė, ką Jo Pasiuntinys صلى الله عليه وسلم sakė, ką kompanionai sakė - jie yra žinojimo ir supratimo paveldėtojai.

 Žinojimas nėra tai, kad nesutarimas būtų iškeliamas neišmanėliškai tarp  Pasiuntinio  صلى الله عليه وسلم ir kito asmens.

Tai toks yra žinojimas. Žinojimas yra žinios iš Knygos ir Sunnos. O kas liečia ulema (islamo mokslininkus), tai jie tiktai paaiškina ir padaro aiškią Dievo (الله) kalbą ir kalbą Pranašo صلى الله عليه وسلم. Ir kai kurie iš jų gali turėti klaidų ir įrodymais nėra laikoma jų kalba, įrodymais yra laikomi Korano ajatai ir chadisai. Islamo mokslininkai paaiškina juos, tačiau pati  jų kalba savaime nėra įrodymas.

Šeichas رحمه الله pradėjo nuo šio reikalo, kadangi tai yra pirminis dalykas ir pagrindas (vert.past.: pamatas, nuo ko pradedama). Asmuo turėtų pradėti mokytis nuo pagrindų, jis turėtų pradėti nuo akydos (doktrinos ir tikėjimo), nuo pagrindo mokytis ir mokyti kitus, ir kviesti pas Allah (vert.past.: į Allah religiją ir paklusnumą). Pirmiausia asmuo turėtų mokytis akydos, kadangi ji yra esminis pagrindas ir (visko) pamatas.

No comments:

Post a Comment