Salafija

Salafija

Saturday 21 February 2015

Al-Ibāda’ Reikšmė





Al-Ibāda’ yra nuolankumas, paklusnumas ir atsidavimas Allah تعالى  su didžiausia meile Jam.
Al-Ibāda yra veiksmas atitinkantis sunnos reikalavimus, kurį atlikus  tikimasi Allah تعالى  apdovanojimo.

Islamo  Šeichas Ibn Taimija’ رحمه الله pasakė: 

“Al-Ibāda’ yra bendras terminas apibūdinti visiems veiksmams (vidiniams ir išoriniams), kuriuos Allah myli ir yra pamalonintas jais.” (al-Ubūdijja’ (1/44)).

Taip pat jis رحمه الله  pasakė: 
“Al-Ibāda’ yra nuolankumas Allah تعالى  vykdant visą, ką Allah تعالى  liepė per Savo pasiuntinius”.

Fudeil ibn Ajjād رحمه الله, tābi’ī (pasekėjas - antrosios iš geriausių kartų), pakomentavo Korano ają {…kad išbandytų jus, kuris iš jūsų geresnis savo darbais…”} (11:7), “Patys nuoširdžiausi ir patys teisingiausi”. Su juo buvusieji paklausė: “Ir kas yra nuoširdžiausia bei teisingiausia?” Jis atsakė: “ Veiksmas, jeigu jis teisingas bet nenuoširdus, tai jis bus nepriimtas, ir jei veiksmas nuoširdus bet neteisingas, tai jis bus nepriimtas tol, kol netaps ir teisingu ir nuoširdžiu. Nuoširdus, reiškia tik dėl Allah تعالى , o teisingas – atitinkantis Sunną”. (al-Sa’dī Tafsyras (1/377)).

Pateiksime pavyzdžius:

1. Meldžiamasi dėl pasirodymo - veiksmas teisingas, bet nenuoširdus, t.y. toks veiksmas atliekamas nesiekiant Allah تعالى malonės, bet atliekamas dėl kitų kad matytų. Tokia malda nebus priimta.

2. Meldžiamasi Allah تعالى , bet vietoj 4 rakatų asmuo atlieka  5 rakatus. Veiksmas nuoširdus, bet neteisingas, nes neatitinka Sunnos.


No comments:

Post a Comment